Pátek, 26. dubna 2024

Cyklisté a ochránci přírody proti asfaltovým cyklostezkám – případ Orlická cyklotrasa

Cyklisté a ochránci přírody proti asfaltovým cyklostezkám – případ Orlická cyklotrasa
ČeMBA a ČSOP JARO Jaroměř vítají snahy o podporu rekreační cyklistiky. Považují ale za nešťastné, že jsou investovány velké finanční prostředky do stavby cyklostezek, aniž by jejich realizace byla konzultována s aktivními rekreačními cyklisty. Projektům cyklostezek nepředchází průzkum požadavků a preferencí mezi cyklisty. Přestože značná část cyklistů preferuje přírodní a přírodě blízké povrchy, cyklostezky krajinou jsou prolévány asfaltem.

Nákladné a nudné černé pruhy asfaltu jsou realizovány podle metodiky městských dopravních cyklostezek. Do naší krajiny se tak zbytečně vylévá asfalt, který snižuje kvalitu zážitků pěších turistů. Rychlý povrch navíc zadává k častým konfliktům uživatelů. Široké asfaltové cyklostezky negativně ovlivňují krajinný ráz. „Nákladné cyklistické stavby, které jsou tolik potřeba v našich městech jsou přesouvány do lůna krajiny. Tam však rekreační návštěvníci včetně cyklistů touží především po těsném kontaktu s přírodou. Necitlivě realizované asfaltové stezky jej ale znemožňují," tvrdí Tomáš Kvasnička z České mountainbikové asociace.

„V některých místech Orlické cyklotrasy došlo ke zbytečným hrubým zásahům do řeky Orlice. Místo aby cyklostezka respektovala divokost a jedinečnost řeky, řeka za velice nákladných opatření ustoupila stavbě. Velice problematické jsou některé úseky přímo na hraně řeky, které v budoucnu zapříčiní zbytečné povodňové škody," hodnotí stavbu Martin Hanousek z ČSOP JARO Jaroměř.

Orlická cyklotrasa si jistě najde své uživatele. Aktivní terénní cyklisté a ochránci přírody je chtějí vyzvat, aby při jízdě přemýšleli nejen o pohodlí, které jim stezka poskytuje, ale také zásahu do krajiny, znehodnocení zážitků pěších turistů, bezpečnosti provozu a efektivitě proinvestovaných prostředků.

Martin Hanousek – ČSOP JARO Jaroměř

Tomáš Kvasnička - ČeMBA


Kontakty:

Martin Hanousek

ČSOP JARO Jaroměř

420 777 658 903

ceskesrdce@seznam.cz

www.jarojaromer.cz


Tomáš Kvasnička

ČeMBA

tomas.kvasnicka@cemba.cz

420 604 276 019

www.cemba.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů