Sobota, 20. dubna 2024

Jak oklamat přírodu

Některé rostliny lze zmást, takže začnou kvést dřív, než jim velí jejich vegetační cyklus..

Jak oklamat přírodu

Postupu, který přiměje rostlinu ukázat květy už kdykoliv během zimy, se říká rychlení. Běžně ho využívají velkopěstitelé disponující skleníky. Oklamat hyacint, narcis nebo tulipán se však můžete pokusit i doma.

Rostliny, které se nejčastěji rychlí, patří mezi cibuloviny. Jejich základ tvoří cibulka, ze které vzejde za specifických (tepelných a světelných) podmínek květ. Prvním předpokladem jeho vzniku je zárodek. Ten rostlina vytvoří, pokud bude cibulka po dobu zhruba dvou měsíců uchována v chladu. Jakmile vznikne, cibulka se zárodkem v teple a světle vyžene do květu.

Pokud tedy toužíte vylepšit si interiér rozkvetlými hyacinty či narcisy, máte dvě možnosti: vykvetlou, případně ke květu připravenou rostlinu zakoupit bez práce v květinářství nebo se pokusit o rychlení sami.

Pokud se rozhodnete pro druhou variantu, může se stát, že vypěstovaná rostlina nebude zrovna výstavní kus. Přes veškeré vaše úsilí sice třeba vyroste, ale květů se nedočkáte nebo mohou být bledé a suché. Pak jste nejspíš nezvládli rostlinu správně a včas "dát k ledu". To je totiž jedna z nejdůležitějších zásad rychlení. Postup ale můžete kdykoliv opakovat.

Vedlejší efekt žárlivosti

Nejsnáz se dá údajně rychlit hyacint. Rostlině s bílými, modrými nebo růžovými květy daly jméno milostné pletky antických hrdinů, když se Bůh slunce Apollón a bůh západního větru Zefyros současně zamilovali do krásného mladíka Hyakintha. Ten dal nakonec přednost Apollónovi. Když ho bůh slunce učil vrhat diskem, zhrzený Zefyros ho srazil a zasáhl Hyakintha do hlavy a zabil ho. Na místě tragédie vyrostly květiny s bohatým květenstvím.

Nejen u hyacintů platí, že se mají rychlit kvalitní, větší cibulky; literatura uvádí, že mají mít obvod až 18?cm. Pro rychlení se používají květináče se substrátem, případně vysypané kamínky, které jsou zvlášť efektní v průhledných nádobách.

Zejména hyacinty se rychlí také ve speciální skleněné vázičce. Její hrdlo se hodně zužuje, ale poté zase rozvírá. Otvorem v místě zúžení cibulka nepropadne, ale ze spodní části, která se zaplní vodou, k ní stoupá vlhkost. Do vody se přidávají kousky dřevěného uhlí a vázička by neměla být přeplněna, protože spodek cibulky nesmí stát ve vodě, ale tak 2?cm nad hladinou.

Teď nastává pro cibulku doba temna. A také chladu, ideálně mezi 10 a 12 °C. Cibulku je sice nutné zakrýt papírovým kornoutkem, ale díky průhledné vázičce můžete rostlině koukat celou dobu rychlení "pod sukni". Je třeba hlídat stav vody a doplňovat ji.

Cibulka zapustí během pár dní kořeny, které za zhruba za 10 až 12 týdnů zaplní spodek nádoby. Cibulka musí zůstat zakrytá, papírová čepička se sundavá, až když se na výhoncích objeví poupata. Teprve poté dáme vázičku do tepla, nejlépe postupně, aby rostlina přivykala vyšším teplotám, kde výhonek vykvete.

Velikonoční rychlení

Narcisy je možné sázet i po skupinách, jejich cibulky jsou totiž menší, k rychlení by nicméně měly mít průměr okolo 3?cm. Doba, po kterou mají být uchovány v chladu, se liší podle druhu. Například odrůdy narcisu taceta mají vegetovat při teplotě 5 °C nanejvýš tři týdny. Obecně platí, že narcisy by měly být zapuštěny do zeminy asi ze dvou třetin, použít lze i drobné kamínky či písek. V tom případě se nádoba, nejlépe nižší květináč bez odtoku, zalije tak, aby voda těsně dosahovala ke spodnímu okraji cibulky. Ta ale nesmí stát ve vodě. Narcisy se nezatemňují, měly by mít dostatek světla,asi čtyřtýdenní studenou fázi ale vyžadují. Do tepla je přenášíme, až když nasadí pupeny.

PO RYCHLENÍ
Když odkvetou

O cibuloviny je potřeba postarat se také po odkvětu a správně je zužitkovat.

Krok 1
Odstranit květy

Když je suchý poslední květ narcisu aj., odstřihněte květní stopky, aby se rostlina nevysilovala tvorbou semeníků.

Krok 2
Přihnojit

Květináč s odkvetlou rostlinou nechte na světle v nejchladnější místnosti bytu, zalévejte a můžete přidávat tekuté hnojivo.

Krok 3
Uskladnit

Asi po měsíci rostlině začněte omezovat zálivku. Poté cibulky vyjměte z květináčů, očistěte a dejte na suché a temné místo.

Krok 4
Nechat zesílit

Uskladněné cibulky vysadíte na záhon koncem léta a na podzim nebo je můžete uchovat a použít je další rok opět k rychlení.

Krok 5
Sázet

Cibulky po rychlení naberou v záhonu sílu. Hyacinty aj. vysazujte do zahrady v září a říjnu do propustné půdy na slunná či polostinná stanoviště. Sázejte do hloubky 2-3 větší než velikost cibulky.

V příštím čísle
Čím obdarovat na Valentýna.

Q&A
Miloš Král
architekt zahrad

Kde lze sehnat cibulky na rychlení?

Optimální je koupit cibulky už na podzim a také je zasadit do květináčů s drenáží. Přes zimu, kdy je můžete nechat i venku, zapustí kořeny a asi po třech měsících je lze postupně, vždy po několika týdnech, přenášet na teplejší a teplejší stanoviště. Využít můžete také cibulky, které jste na konci jara po odkvětu sklidili ze zahrady. Nebo ty, jež jste koupili na podzim, ale nevysadili. Třetí možností je cibulky koupit nyní v zahradnictvích, kde se prodávají speciální odrůdy vhodné pro rychlení a také připravené cibulky.

Jak se starat o nakvetlé rostliny zakoupené v obchodě?

Pěstitelé nechávají rostliny vykvést při teplotě 15 - 18 °C. Když přinesete rostlinu do bytu, kde je až o 5 °C vyšší teplota, může ji to poškodit. Zakoupené narychlené cibuloviny se tak vyplatí umístit hlavně zpočátku na co nejchladnější místo s dostatkem světla a až po několika dnech přenést do teplejší místnosti. Čím vyšší je pokojová teplota, tím dřív rostliny odkvetou. Vyšší teplotě přizpůsobujte i zálivku, substrát byste měli udržovat vlhký.

Velikonoce
Květináč s rychlenými narcisy se dobře vyjímá na velikonoční tabuli. Velikonoční neděle letos připadá na 4. dubna, nezapomeňte začít rychlit včas.

Foto Shutterstock: Úzké hrdlo Hyacinty se rychlí ve speciální vázičce. Od moře Narcisy pochází z pobřeží Atlantiku a ze Středomoří. Elegán K rychlení se hodí odrůdy narcisu Carlton nebo Tete-aTete. Božské jméno Hyacintu daly jméno milostné pletky antických hrdinů.

Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů