Čtvrtek, 28. března 2024

Brazílie bude v Amazonii stavět obří vodní elektrárnu

Brazílie bude v Amazonii stavět obří vodní elektrárnu

Brazilská vláda v pondělí vydala licenci na stavbu obří vodní elektrárny Belo Monte na řece Xingu v srdci amazonského deštěného pralesa. Projekt za 17 miliard dolarů (316,5 miliard korun) ale také vyvolává obavy z ekologických dopadů, informuje v úterý agentura Reuters.

Ministr životního prostředí Carlos Minc uvedl, že voda přehrady Belo Monte zaplaví ve státě Pará 500 čtverečních kilometrů. To je jen desetina z 5000 kilometrů čtverečních, které měly skončit pod vodou podle původních plánů výstavby celkem čtyř vodních elektráren.

Zhruba polovina z plánovaného území 250 kilometrů čtverečních je již zatopená, neboť ji zaplavila voda z každoročních povodní.

Podle ekologických skupin výstavba tak velké elektrárny o výkonu 11 000 MW uprostřed deštného pralesa může poničit citlivý ekosystém a ohrozit některé druhy ryb. "Environmentální dopad existuje. Promyslili jsme ho, vypočítali a zredukovali," oponuje ministr Minc.

Na udělení licence se váže 40 podmínek, které bude muset společnost, jež soutěž o zakázku vyhraje, splnit ještě před tím, než vůbec začne elektrárnu stavět. Mezi tyto podmínky patří další studie, výstavba místní infrastruktury a zachování lokálního životního prostředí.

Podle odhadů budou tyto podmínky pro vítěznou společnost znamenat náklady odhadem přes 800 milionů dolarů (14,9 miliardy korun). Tyto peníze budou použity i na přesídlení 12 000 obyvatel oblasti.

Ministr Minc dodal, že přesídlení se netýká místních indiánských kmenů, ale jen obyvatel města mimo chráněná území. Budou také zavedena taková opatření, aby nedošlo k vyhubení některých zvířecích druhů, ani aby místní obyvatelé jako například rybáři nepřišli o své živobytí.

Další elektrárny by se v budoucnu již v oblasti stavět neměly, ministr Minc to však úplně nevyloučil.

Řeka Xingu protéká brazilskými státy Mato Grosso, Amazonas a Pará. Je 1980 km dlouhá, povodí má rozlohu 513 000 kilometrů čtverečních. Ústí do Amazonky.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů