Pátek, 19. dubna 2024

Úspěšný odchov ohrožené ještěrky perlové (Timon lepidus )

Úspěšný odchov ohrožené ještěrky perlové (Timon lepidus )

Podkrušnohorský zoopark Chomutov je jedinou zoologickou zahradu v České republice, která ještěrku perlovou chová a nyní i úspěšně rozmnožuje.
Ve volné přírodě se tento zajímavý druh ještěrky vyskytuje v Portugalsku, Španělsku, jižní Francii a severozápadní Itálii. Ve své domovině je silně ohrožená a byla zařazena mezi přísně chráněné druhy a je chráněna úmluvou CITES.
Po úspěšném spáření ještěrek perlových v prostorném teráriu Podkrušnohorského zooparku byla gravidní samička odchycena a přemístěna do náhradního terária v zázemí, kde vykladla snůšku kožovitých vajíček. Z nich se uvnitř inkubátoru po více než 70 dnech vylíhla 19. 1. 2010 asi 10 cm dlouhá ještěrka perlová. S odstupem několika dnů se potom líhla další mláďata. Poslední, sedmá, se vylíhla 28. 1. 2010.

Podkrušnohorský zoopark Chomutov zakoupil v letošním roce novou umělou líheň, která by měla dopomoci k ještě lepším výsledkům chovatelů v teraristickém oddělení.

ještěrky perlové

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů