Pátek, 19. dubna 2024

Na Vysočině žijí ve volné přírodě norci američtí i mývalové

Na Vysočině žijí ve volné přírodě norci američtí i mývalové

V přírodě na Vysočině se kromě norků amerických zabydlují i mývalové severoameričtí. Zatím se zde vyskytují jen náhodně, ale podle zkušeností ze sousedních zemí se dá očekávat rychlé rozšíření jejich populace. Informoval o tom vedoucí havlíčkobrodského střediska Agentury ochrany přírody a krajiny Václav Hlaváč.
Cizokrajná zvířata škodí domácím druhům. Kromě norků se to v posledních letech ukázalo také u amerických raků, kteří jsou přenašeči takzvaného račího moru. "Pokud se dostane jediný nakažený americký rak do populace našeho raka říčního, tak to představuje totální kolaps celé této populace", vysvětlil Hlaváč. Před dvěma lety tak vyhynuli raci říční v Žebrákovském potoce u Světlé nad Sázavou.
Z nepůvodních druhů savců nyní na Vysočině nejvíc škodí norek americký. Do přírody se dostal z kožešinových farem. "Ale po několik desetiletí tady to zvíře žilo naprosto skrytě a nikdo o něm prakticky nevěděl. Jako problém se norek začal ukazovat až v 90. letech", popsal Hlaváč. Populace se začala rychle rozrůstat a dříve cizokrajný druh obsadil většinu českého území.
Počty norků se těžko odhadují, protože to jsou velmi pohyblivá zvířata. Podle Hlaváče jich je ale určitě několikanásobně víc než chráněných vyder říčních, jichž v Česku žije na 2500.
Norek loví ryby, raky, obojživelníky, vodní ptáky i plazy. "V lokalitách s výskytem ohrožených druhů dokáže jejich populace zdecimovat", dodal V. Hlaváč. Na Vysočině je to problém třeba u vzácné užovky podplamaté a skokana ostronosého. Hlaváč upozornil na to, že o vlivu norků na přírodu se ví málo; i norci mohou být například přenašeči chorob, které mohou ohrožovat domácí druhy kunovitých šelem.
Monitoring a odchyt norků v povodí Šlapanky na Havlíčkobrodsku a v prostorách přírodní památky Černíč na Jihlavsku provádí od roku 2008 ochranářská organisace Alka Wildlife. Na tento pilotní projekt dostala milionovou dotaci z unie.
Zatím bylo do sklopných pastí chyceno asi 15 norků, letos se podle ředitelky organisace Kateřiny Poledníkové uskuteční tři odchyty.

Eva ŠINKOVSKÁ

www.regionalist.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů