Středa, 24. dubna 2024

Objavili žabu, ktorú považovali za vyhynutú

Objavili žabu, ktorú považovali za vyhynutú

Jedince druhu Litoria castanea sa podarilo objaviť v štáte Nový Južný Wales a v zoologickej záhrade Taronga v Sydney plánujú založiť program na ich záchranu.

Austrálsky vedec Luke Pearce objavil v oblasti Southern Tablelands v štáte Nový Južný Wales žaby druhu Litoria castanea, ktoré v prírode naposledy pozorovali v roku 1973. Tento druh pritom vedci už považovali za vyhynutý.

Pearce objavil vzácne žaby ešte v roku 2008, avšak až v októbri minulého roka tento objav potvrdil aj odborník na ohrozené druhy z Ministerstva životného prostredia, klimatických zmien a vodstva štátu Nový Južný Wales David Hunter.

zaba australie

Pearce spolu s Hunterom objavili približne sto jedincov tohto obojživelníka, pričom šesť žubrienok vzali do zoologickej záhrady Taronga v Sydney, kde založia program na záchranu tohto druhu. Vedci taktiež dúfajú, že tieto žubrienky budú mať už vrodenú imunitu voči chytriodiomykóze. Práve toto ochorenie spôsobilo vyhynutie viacerých druhov austrálskych žiab, z ktorých niektoré sa však v uplynulých rokoch podarilo znova objaviť.
Informácie zverejnila webová stránka SMH.com.au.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů