Pátek, 26. dubna 2024

Někteří stavitelé solárních elektráren na Českolipsku poškozují přírodu

Někteří stavitelé solárních elektráren na Českolipsku poškozují přírodu

Při výstavbě fotovoltaických elektráren na Českolipsku se ničí příroda. Ředitelka liberecké pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) Hana Kolářová v pátek uvedla, že pokuta hrozí čtyřem firmám.

Inspekce řeší problémy s výstavbou elektráren v České Lípě, Mimoni, Ralsku a Markvarticích v Podještědí.

Ve třech případech firmy kácely stovky až tisíce stromů bez povolení a v jednom neměly přírodovědný průzkum ke zjištění, zda se na daném území nevyskytují vzácní živočichové a rostliny.

"Budoucí majitelé solárních elektráren se někdy ženou do výstavby bezhlavě v honbě za dotacemi a očekávanými zisky," podotkla Kolářová.

Inspekce může provinilým firmám dát pokutu až dva miliony korun. V jednom případě navíc inspektoři zakázali další kácení a firma, která neměla přírodovědný průzkum, musela práce úplně zastavit do doby, než jej bude mát k dispozici. "Už jenom to je pro firmu velký trest. Práce na výstavbě se zpozdí asi o půl roku," řekla ředitelka ČIŽP.

Výstavba solárních elektráren sice nepodléhá procesu EIA, i tak by ale podle Kolářové měly firmy svůj záměr včas projednávat s příslušnými orgány ochrany přírody.

"Včas neznamená přijít dva měsíce před zahájením výstavby. Přírodovědný průzkum může trvat až rok," upozornila.

Solární energie prožívá nyní v Libereckém kraji velký boom, vzhledem k tomu, že v současnosti je návratnost investice pět až sedm let díky nízkým nákladům a vysokým výkupním cenám. Loni v meziročním srovnání fotovoltaické elektrárny v Libereckém kraji vyrobily třiapůlkrát více energie - zhruba 700 megawattů. Firmy chtějí v kraji postavit dalších 350 elektráren, které by měly přinést zvýšení výkonu o 320 megawatt.

Autor: Marek Kuntoš

Zdroj: www.mediafax.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů