Pátek, 19. dubna 2024

Prokopské a Dalejské údolí nahradí možná skládka za miliony, upozorňují pražští zelení

Prokopské a Dalejské údolí nahradí možná skládka za miliony, upozorňují pražští zelení

Skládka za stovky milionů korun možná nahradí park v Prokopském a Dalejském údolí. Společnost Kamenolomy ČR totiž plánuje podle čtvrtečního prohlášení pražských zelených v lomu Požáry dva roky těžit a dalších 15 let v místě vysypávat až tři miliony metrů krychlových výkopové zeminy.

"Průjezdy zhruba 50 těžkotonážních souprav, vysypávání a rovnání prašného materiálu významně zhorší kvalitu života v Řeporyjích a postihne větší prašností i zástavbu nově budovaných sídlišť ve Stodůlkách a na Velké Ohradě. Je proto nepochopitelné, že k tomuto záměru mlčí radnice Prahy 13 v čele se starostou Vodrážkou," vysvětlila Zuzana Drhová, pražská zastupitelka a lídr koalice SZ a SNK-ED ve druhém volebním obvodu.

Strana zelených i městské části Praha-Řeporyje, Praha-Slivenec a občanská sdružení se záměrem nesouhlasí. Zelení navrhují šetrné zúrodnění lomu. To zajistí ochranu tamních živočichů a rostlin.

Velkou roli zde hrají nejen zničené území, ale i peníze. "Podle informací, které máme k dispozici, činí nejnižší cena v Praze za ukládání neaktivního odpadu 150 korun za metr krychlový. V případě plánovaného zavezení lomu Požáry, kdy se zde má uložit 9krát více zeminy, než bylo vytěženo, jde o projekt minimálně za půl miliardy korun," podotkla Drhová. Město navíc podle zastupitelky vyřeší problém, kam vytěženou zeminu z dopravních staveb umístit. Nyní probíhá i posouzení vlivů na životní prostředí celého záměru.

Území Požáry je chráněno od roku 1982, v roce 1993 se stalo součástí přírodního parku Prokopské a Dalejské údolí. Návštěvník zde uvidí například veliké množství motýlů.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů