Pátek, 19. dubna 2024

Soud zrušil usnesení vlády o nepovolení bivakovat

Milovník přírody vyhrál nad vládou, ale jen částečně

Soud zrušil usnesení vlády o nepovolení bivakovat

Městský soud v Praze zrušil usnesení vlády č. 1399 ze dne 12. 12. 2007, kterým vláda zamítla žádost místopředsedy Dětí Země Martina Hyťhy o povolení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny. Hyťha žádal, aby mohl po dobu deseti let legálně "bivakovat" v chráněných územích. Stejně jako o všech žádostech o výjimky z let 2004-2009 rozhodla vláda i o této žádosti bez jakéhokoliv bližšího odůvodnění, což soud označil za nezákonné.

"Soud potvrdil, že všechna vládní usnesení o podobných výjimkách vydaná od května 2004 do listopadu 2009 - v drtivé většině případů souhlasná - byla nezákonná," vysvětluje místopředseda Dětí Země Martin Hyťha. Na základě návrhu tehdejšího poslance ČSSD Aubrechta se totiž do zákona o ochraně přírody dostala konstrukce, na jejímž základě vláda více než pět let na každém svém zasedání vydávala několik výjimek například pro konání sportovních závodů nebo vědecký výzkum v chráněných územích. Přitom soustavně porušovala zákon, neboť se odmítala řídit správním řádem.

"Podle soudu je ovšem bivakování v chráněných územích soukromým zájmem, který nepřevažuje nad zájmy ochrany přírody. To, že je na základě výjimky možné v chráněné oblasti stavět dálnici nebo třeba pořádat motocyklové závody, ale nikoliv přenocovat `pod širákem`, považuji za absurdní," dodává Hyťha.

Ten sám ve své žádosti navrhl takové omezující podmínky, které by snížily dopad na přírodu na naprosté minimum. Nerozdělával by oheň, plocha zabraná tábořením by nepřesáhla 5 m2, nesmělo by dojít k poškození porostů, na jednom místě by setrval jen jednu noc a nevznikl by žádný odpad. Přesto se vláda i soud k obsahu žádosti postavily negativně.

Nyní se čeká na nové rozhodnutí, které už vydává Ministerstvo životního prostředí. Lze očekávat, že opět žádost o bivakování zamítne. Hyťhovi tak zřejmě nezbude, než v chráněných územích přespávat načerno nebo si výlety naplánovat zcela jinak.

"Je to škoda, chtěl jsem legálně strávit noc v Českém středohoří vedle jedné z několika budovaných estakád dálnice D8, která obdržela výjimku již v roce 2001," dodává ironicky Hyťha.

Časový přehled:
1) 16.10.2007: Martin Hyťha podává vládě žádost o výjimku dle § 43 zákona č. 114/1992 Sb.
2) 12.12.2007: vláda na základě doporučení Ministerstva životního prostředí svým usnesením č. 1399 žádost zamítá
3) 13.02.2008: Martin Hyťha podává správní žalobu proti vládě
4) 29.06.2010: Městský soud v Praze usnesení vlády ruší pro nepřezkoumatelnost (7 Ca 19/2008)

Kontakty:
Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 606 104 784, www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů