Čtvrtek, 28. března 2024

V Česku přibývá vodních ptáků. Vábí je řeky bez ledu

Během padesáti let narostl počet zimujících vodních ptáků sedmkrát. Přibývá hus i cizokrajných kachen.

V Česku přibývá vodních ptáků. Vábí je řeky bez ledu

Ještě v šedesátých letech minulého století jich v Česku bylo k vidění sotva pár set jedinců. Nyní husy polní a běločelé, které přilétají ze Skandinávie a ruských tunder, přezimují na českých vodách v desetitisícových hejnech.

A přibývá i dalších druhů vodních ptáků. Rozsáhlý výzkum vodního ptactva, který provádějí vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy a z České zemědělské univerzity, dokazuje, že v zimních měsících je na jezerech a řekách rok co rok více ptáků. Zvyšuje se jejich počet i druhová rozmanitost. "To sčítání se dělá bez přerušení od 60. let až do současnosti. Poslední proběhlo letos v lednu," říká koordinátor projektu Petr Musil ze zemědělské univerzity. "Vodních ptáků u nás skutečně přibývá. Zatímco v roce 1966 bylo zjištěno 27 druhů v počtu 25 145 jedinců, v roce 2011 již ornitologové sečetli 54 druhů opeřenců v celkovém počtu 186 496 exemplářů. Narůstají hlavně počty severských husí, rybožravých ptáků a potápivých kachen. Ještě v polovině století zimovaly v jižnějších zemích, nyní létají do Česka," říká Musil.

Důvody, proč je zimní Česko pro vodní ptáky stále populárnější, jsou prozaické: řeky a jezera jsou čistější, a především tolik nezamrzají, takže ptáci už nemají potřebu létat jižněji. Může za to teplejší klima, ale i masivní výstavba přehrad v padesátých letech. "Po celé republice se tehdy stavěly přehrady, příkladem jsou vltavské kaskády. Z nich vytéká teplejší voda, která pak v řekách nezamrzá," vysvětluje Musil. Dalším důvodem je fakt, že v celé Evropě se vzácné druhy ptáků přísněji chrání, neloví se, a tak se jejich celkové počty zvyšují.

Do Česka však přilétají nejen ptáci ze severu, ale i druhy z jižních zemí, které se na české podmínky aklimatizovaly. Příkladem je husice nilská, která původně pochází z Afriky. "Celkově vodních ptáků v celé střední Evropě přibývá. V České republice je to ale patrnější, protože je tu teplejší klima než například v sousedním Polsku," podotýká Musil.

Otázka je, jak se zvýšení počtu nových druhů vodních ptáků promítne do stavu životního prostředí, které na výkyvy přirozené vyváženosti citlivě reaguje. "Z pohledu ornitologů je to dobrá zpráva, protože je tady větší druhová rozmanitost, ale přitom nedochází k vytlačování původních druhů. Samozřejmě například pohled rybářů je jiný. Je tu více kormoránů, kteří jim žerou ryby," říká další členka výzkumného týmu Zuzana Musilová.

Paradoxní je, že v Česku přibývají v zimě vodní práci, ale hnízdící populace opeřenců se zmenšuje. Kvůli používání herbicidů, které ničí na polích plevele i bezobratlé živočichy, mizí ptáci závislí na zemědělské krajině. Ubývá tak vrabců, skřivanů i například pěnkav.


Zimující opeřenci
186 496 vodních ptáků napočítali ornitologové při sčítání v zimě 2011. Oproti tomu v roce 1966 to bylo jen 25 145 kusů opeřenců.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů