Pátek, 26. dubna 2024

Magistrát chválí Pražany za pilné třídění odpadů

Magistrát chválí Pražany za pilné třídění odpadů

Díky množství vytříděného odpadu získal pražský magistrát za druhé čtvrtletí letošního roku téměř 35 milionů korun jako odměnu od autorizované společnosti EKO-KOM, a.s.

Systém funguje tak, že třídění odpadu v Praze je hrazeno samotným městem a na základě úspěšnosti třídění pak dotováno společností EKO-KOM v rámci odměny, která se vyplácí za každé čtvrtletí samostatně a je použita na pokrytí částí nákladů spojených s tříděním odpadů. "Výše odměny je závislá na několika faktorech, jedná se zejména o množství vytříděného odpadu za jednotlivé komodity, které ovšem musí dosahovat minimálně hodnot stanovených společností EKO-KOM, dále je odměna závislá na hustotě sběrné sítě, podpoře dvousložkového sběru skla, na podpoře sběru všech čtyř komodit - papír, plasty, sklo a nápojové kartony - a mnoha dalších faktorech," řekl radní pro životní prostředí Petr Štěpánek.

Pražané mohou na více než 3 200 stanovištích třídit odpad na tři základní komodity, tedy papír, plasty a sklo. Někde je možnost třídit také nápojové kartony (přibližně 2 210 stanovišť) a čiré sklo (cca 850 stanovišť).

Lidé si u Pražských služeb, a. s., mohou objednat za malý poplatek i popelnici na třídění bioodpadu, dodal Wolf.

Magistrát počítá s postupným rozšiřováním třídících stanovišť, a to hlavně díky narůstajícímu počtu nových bytových domů.

"Kromě separačních stanovišť mohou Pražané využít také sběrné dvory, kterých je v současné době pod hlavičkou města provozováno 12. Na území Prahy je dále v provozu dalších šest sběrných dvorů, které jsou v majetku jednotlivých městských částí. Na všech sběrných dvorech mohou obyvatelé Prahy odevzdat například objemný či kovový odpad, sklo, papír, plasty, nebezpečné složky komunálního odpadu, vyřazená elektrozařízení a stavební odpad v omezeném množství jednoho metru krychlového měsíčně zdarma," doplnil tiskový mluvčí magistrátu Jiří Wolf.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů