Čtvrtek, 28. března 2024

Prohlášení ACPP

Prohlášení ACPP

Papírenský průmysl využívá obnovitelné surovinové zdroje a představuje dnes po potravinářském průmyslu jejich největšího uživatele. Je založen na recyklaci, ať už to byly historicky staré hadry nebo v současnosti použité papíry. Podíl sběrového papíru jako základní vláknité suroviny činil v ČR v roce 2008 45,7 %, což je méně, než je v EU běžné, stejně, jako procento recyklace ze spotřeby papíru, které činí 47,3 %. Žádoucí úroveň je 70 % recyklace a nejméně 55% využití sběrového papíru v domácí papírenské výrobě.

V absolutních hodnotách činil v roce 2008 objem sebraného sběrového papíru 733 tis. t a papírenský průmysl spotřeboval pouze 422 tis. t. Znamená to, že bylo vyvezeno celkem 311 tis. t ke škodě české ekonomiky i životního prostředí.

V ČR tedy chybí nová papírenská kapacita využívající sběrový papír v objemu přibližně dnešního vývozu. Asociace českého papírenského průmyslu (ACPP) proto vítá utvoření pracovní skupiny pro recyklaci při Radě hospodářské a sociální dohody, která se ustavuje v těchto dnech a současně doporučuje podporovat na všech úrovních orgánů veřejné a státní správy přípravu a možnou realizaci nové papírenské kapacity, umožňující dosažení většího podílu domácího zpracování sběrového papíru, omezení dovozů některých papírenských materiálů, založených na využití sběrového papíru a celkové ekonomické využití takové podnikatelské příležitosti. Současně konstatuje, že nová moderní papírenská kapacita nepředstavuje zatížení životního prostředí.

Jaroslav Tymich, člen představenstva ACPP

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů