Pátek, 26. dubna 2024

Stát zakročí proti slunečním carům

Majitelé solárních zdrojů už nebudou moci stavět na zemědělské půdě. Nový zákon zavede pro vlastníky elektráren šrotovací poplatek.

Stát zakročí proti slunečním carům

Jako houby po dešti rostou na českých a moravských polích stále větší solární elektrárny. S podobnými stavbami bude ale brzy konec. Stát se jejich budování začíná tvrdě bránit.

"Když dnes vidíte v Polabí nebo na Hané na té nejúrodnější zemědělské půdě fotovoltaické elektrárny, je to špatně. Tyto stavby neměly být nikdy povoleny," říká v rozhovoru pro HN předseda Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Josef Fiřt.

Také ministr životního prostředí Pavel Drobil na dotaz HN potvrdil, že má na solární panely na polích podobný názor. "Tato myšlenka má podporu i u nás," podotýká náměstek ministra průmyslu Tomáš Hüner.

Konec "polních" dotací

ERÚ se chystá nejdříve ze všeho omezit dotace pro panely na polích. "Do budoucna chceme podporovat jen stavby fotovoltaických elektráren na střechách. Stavby na zemědělských pozemcích by se měly omezit, případně zastavit," uvedl Fiřt.

Další komplikace přinese stavebníkům nový zákon o obnovitelných zdrojích energie, jehož návrh nyní prochází připomínkovým řízením. Novela má zavést provozovatelům solárních zdrojů povinnost odvádět příspěvek na budoucí ekologickou likvidaci solárních panelů. "Obáváme se, že jak budou elektrárny dožívat, půjde řada jejich provozovatelů záměrně do řízeného bankrotu. Pak bude problém, jak nefunkční panely dostat z polí. Momentálně jsou na stole dva či tři návrhy, jak to řešit," potvrdil HN předseda regulačního úřadu.

Šrotovné i pro stojící solárka

Nejpravděpodobnější možností je založení fondu, do nějž budou provozovatelé elektráren odvádět povinný příspěvek. Z prostředků fondu se zaplatí likvidace panelů po skončení jejich životnosti.

"Provozovatel by podle velikosti zdroje během dvou, tří či pěti let odvedl potřebnou sumu na zvláštní účet. Likvidaci by pak prováděla firma, kterou vybere ministerstvo životního prostředí. Podobě jako při likvidaci elektroodpadu," řekl Fiřt. Povinné odvody by se měly vztahovat i na elektrárny, které už stojí. "Po konzultacích s právníky jsme dospěli k závěru, že je to možné. Mají takové zisky, že není problém, aby tuto povinnost unesly," uvedl Fiřt.

Provozovatelům elektráren se plán, jenž jim zvedne náklady, přirozeně nelíbí. Podle šéfa České fotovoltaické a průmyslové asociace Jaromíra Řeháka je zbytečný.

"Řešíme problém, který by mohl nastat nejdříve za dvacet let, protože na tak dlouhou dobu je životnost panelů plánována. Co je ale hlavní - solární panely nepředstavují nebezpečný odpad, obsahují barevné kovy a elektroniku, jejich likvidace není ekonomicky ztrátová," říká. Pokud stát zpětně zavede poplatky i pro existující elektrárny, mohou podle Řeháka hrozit "právní kroky na ochranu investic" ze strany zahraničních majitelů či podnikatelů, kteří investují zahraniční kapitál.

Připravované zpoplatnění solárních zdrojů však není jediným kontroverzním bodem chystaného zákona.

AUTOR: Zuzana Kubátová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů