Pátek, 29. března 2024

Průzkum: Elektroodpad recykluje již třetina českých domácností

Průzkum: Elektroodpad recykluje již třetina českých domácností

Elektroodpad recykluje už třetina českých domácností, lidé nejčastěji odevzdávají k ekologické likvidaci kopírky, ledničky a elektrické sekačky na trávu. Míra zpětného odběru elektrozařízení díky tomu roste, lidé jsou ovšem ochotni ujít kvůli recyklaci menší vzdálenost než dříve. Vyplývá to z průzkumu, který pro kolektivní systémy Asekol, Ekolamp a Elektrowin zpracovala agentura Markent. Zpětný odběr elektrozařízení v Česku funguje od roku 2005.

"Díky informačním kampaním se nadále zvyšuje povědomí o principech fungování systému zpětného odběru. Na 59 procent lidí si myslí, že má o zpětném odběru dostatek informací. O umístění sběrného dvora ve své obci ví osm z deseti respondentů," sdělil dnes novinářům Jan Vrba ze společnosti Asekol.
Vrba ale upozornil, že ve srovnání s rokem 2008 o desítky procent klesla deklarovaná vzdálenost, kterou jsou lidé ochotni ujít s nefunkčním elektrospotřebičem na místo odběru. Zhruba 81 procent respondentů má sběrný dvůr dále, než kam by donesli velká elektrozařízení. V případě malých spotřebičů je to 65 procent domácností.

"Důvodem je vznik tisíců alternativních sběrných míst mimo sběrné dvory, který v uplynulých letech kolektivní systémy iniciovaly. Lidé si na ně zvykají, a jsou tudíž ochotni nosit elektroodpad na čím dál menší vzdálenost," míní Vrba.
Síť sběrných míst kolektivní systémy stále rozšiřují. "Již dnes společně pokrýváme 93 procent populace v ČR. Daří se nám stále zvyšovat míru sběru.
Jen za rok 2009 jsme zaznamenali společný meziroční nárůst o 33 procent," podotkl Roman Tvrzník z kolektivního systému Elektrowin.

Zástupci kolektivních systémů zároveň upozornili, že zhruba třetina Čechů si stále myslí, že zářivky a malé elektrospotřebiče patří do běžného komunálního odpadu. "Z průzkumu je patrná menší ochota veřejnosti vynaložit vlastní úsilí na odevzdání spotřebiče k recyklaci. To zřejmě souvisí i s tím, že si lidé stále neuvědomují skutečné přínosy zpětného odběru pro životní prostředí," uvedl Alexandr Hanousek ze společnosti Ekolamp.

Výrobci a dovozci mají od srpna 2005 povinnost zajistit zpětný odběr, zpracování a odstranění starých elektrospotřebičů. Náklady má pokrýt recyklační poplatek, který je uveden odděleně od ceny zakoupeného výrobku a slouží na likvidaci zboží vyrobeného do poloviny srpna 2005. Navíc musejí výrobci a dovozci do ceny nových spotřebičů vyrobených po tomto datu zahrnout i náklady na jejich budoucí likvidaci.
Sběr a likvidaci starého elektroodpadu uvedeného na trh do roku 2005 mají na starost kolektivní systémy, kterých je v Česku zapsáno šest - Asekol, Elektrowin, Retela, Ekolamp, OFO-recykling a Rema. Pro každou z deseti stanovených skupin elektrozařízení může být jen jeden kolektivní systém.

"V uplynulých pěti letech naše kolektivní systémy investovaly do recyklace, rozvoje sběrné sítě a informačních kampaní 1,3 miliardy korun. Je to přímá investice do životního prostředí," dodal Hanousek, podle kterého trojlístek kolektivních systémů Asekol, Ekolamp a Elektrowin od roku 2005 zpracoval celkem 150.000 tun elektroodpadu.

ČR předloni splnila svůj závazek daný Evropské unii, že do konce roku 2008 vybere minimálně čtyři kilogramy vysloužilých domácích elektrospotřebičů na obyvatele a rok. Pokud by Česko podmínku nesplnilo, hrozily by mu ze strany EU sankce. Sběr vysloužilých elektrospotřebičů v ČR se zvyšoval i loni.
Kolektivní systému odhadují, že v přepočtu na jednu osobu v roce 2009 vyberou celkem přes pět kilogramů elektroodpadu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů