Úterý, 19. března 2024

Dresy z PET lahví

Dresy z PET lahví

Fotbalisté Sparty vstoupili do nové sezony s novými dresy, které prezentují technologický pokrok. Jde o nejekologičtější dres Nike z recyklovaného polyesteru. Má výrazný geometrický vzor a novinkou jsou i tři korunky nad logem klubu. Základním materiálem je třináct PET lahví.

Dres je o 13 % lehčí než předchozí model, reguluje teplotu těla hráčů na hřišti a zaručí jim pocit sucha a svěžesti pomocí technologie Nike Dri-FIT. Ta odvádí pot z kůže na vnější stranu materiálu, odkud se odpařuje. Regulaci teploty podporují větrací zóny se stovkami drobných otvorů vyřezaných laserem, od podpaží až do pasu. Znak klubu je na přední stranu nataven poprvé a díky tomu je triko ještě lehčí, a navíc větrá i v oblasti hrudníku. Dres má nový aerodynamický střih, je užší a lépe opisuje křivky těla. Materiál je o 17 % elastičtější než ten, který hráči Sparty poprvé oblékli před dvěma lety. Lem je lepený a neodírá kůži na krku.

"Nike, usilující o ekologicky šetrnou tvorbu oděvů, používá PET lahve. Ty se ve velké pračce vyčistí a zbaví etiket. Pak se nasekají na malé vločky, ty se roztaví na přízi, z níž se tká látka na dresy. Tak vyrábíme nejekologičtější dresy. Spotřeba energie ve srovnání s běžnou produkcí polyesteru klesá o 30 %. Využije se na sto milionů PET lahví, které by skončily na skládce. Zde by se rozkládaly až 500 let," vysvětluje Lucie Grošaftová z Nike.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů