Čtvrtek, 28. března 2024

Města a obce mohou výrazně zvýšit recyklaci odpadů a ještě na tom ušetřit, ukázala studie Arniky

Města a obce mohou výrazně zvýšit recyklaci odpadů a ještě na tom ušetřit, ukázala studie Arniky

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Sdružení Arnika zveřejnilo výsledky případové studie nakládání s odpady na příkladu menšího jihočeského města, která ukazuje, že města a obce v České republice mohou výrazně zvýšit recyklaci odpadů a ještě na tom ušetřit. Příklad Zlivi ukazuje, že již dnes lze vytřídit přes 100 kg surovin na 1 obyvatele a zároveň mít nízké náklady na odpadové hospodářství (1).

"Za dobrými výsledky ve Zlivi stojí třídění bioodpadu. Přesto je zde velký potenciál pro zlepšení, což nám potvrdil i průzkum (2), který jsme udělali mezi obyvateli města. Recyklace bude pro obce v budoucnu patrně jediná cesta, jak se vyrovnat s rostoucími cenami za likvidaci odpadů," shrnuje hlavní závěry plynoucí z průzkumu Arniky Ing. Milan Havel, vedoucí projektu "Odpad nebo surovina?" (3). "Studie a dotazníkový průzkum realizovaný Arnikou nám ukázal možnosti třídění dalších odpadů ve městě, které vážně zvažujeme," pochvaluje si starosta Zlivi Ing. Jan Koudelka.

Přestože si Zliv nevede v nakládání s odpady špatně, stále má co zlepšovat. Jak ukázala studie Arniky, město má potenciál pro zdokonalení odpadového hospodářství i snížení nákladů na něj zajištěním odděleného sběru nápojového kartonu a textilu nebo zorganizováním sběru železa a elektroodpadu mimo sběrný dvůr. Separace těchto komodit by vedla k odklonu od skládkování směrem k recyklaci a znovuvyužívání surovin. Průzkum mezi obyvateli navíc potvrzuje zájem Zlivanů o třídění těchto odpadových surovin. "Do budoucna by tak Zliv snížila ekologickou zátěž a ještě na tom ušetřila. Podobná opatření se dají navrhnout v každé obci a městě České republiky. Sníží se tak objem odpadů, které se dnes skládkují anebo spalují ve spalovnách," dokumentuje širší význam případové studie Havel.

"Svojí úlohu v odklonu od skládkování odpadu by sehrála další podpora sběru bioodpadu z domácností do nádob, která ovšem nemá mezi obyvateli takovou podporu jako oddělený sběr nápojového kartonu, textilu, železa a elektroodpadu," vysvětluje vedoucí českobudějovické pobočky Arniky Mgr. Jitka Straková. "Velký význam má ve Zlivi, ale i v dalších městech a obcích České republiky, prevence vzniku odpadu, která v budoucích letech nabude na významu kvůli zdražení skládkování a svozu odpadů," doplňuje Havel.

Závěry studie rovněž upozorňují na možnost zvýšit efektivitu sběru papíru, plastů a skla. A pro inspiraci není třeba chodit daleko, další jihočeské město Planá nad Lužnicí totiž dosahuje výborných výsledků právě v této oblasti (4). Na jednoho obyvatele zde vytřídí přes 80 kg obalů. To je více než dvojnásobek průměru České republiky. "Že to může být pro obce i ekonomicky výhodné, dokazuje kalkulačka, kterou jsme pro obce a města připravili a kde si to mohou obce sami spočítat. Program je zdarma ke stažení z našeho webu http://arnika.org/pro-mesta-a-obce," dodává Havel.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů