Sobota, 27. dubna 2024

Jak se třídí v Turecku a jak v Austrálii?

Jak se třídí v Turecku a jak v Austrálii?

Jak se třídí v Austrálii?

Austrálie se skládá z celkem 8 států a teritorií. V každé její části je třídění odpadu mírně odlišné. Naprostá většina Australanů žije v rodinných domech a třídí do vlastních malých kontejnerů (objem 150-300 litrů), které nemusí být barevně odlišené. Jednotlivý tříděný odpad se vyváží v různé dny, většinou každý týden. Kromě nádob na směsný odpad mají lidé v Austrálii doma speciální popelnice na kov (plechovky), plasty , sklo, papír a bioodpad. Každá domácnost si může na konkrétní tříděný odpad pořídit zvláštní nádobu, v den svozu jí pak postaví před dům. Není pravidlem, že každá domácnost třídí všechny druhy odpadu. Systém je takový, že domácnosti za svoz tříděného odpadu platí méně peněz, než za svoz směsného odpadu.

Ve většině měst, především v těch největších jako je Sydney nebo Melbourne, mohou lidé třídit také přímo na ulici. Odpadkové koše na mnoha místech jsou vedle sebe dva, jeden na směsný odpad, druhý na plasty a plechovky. Tříděný odpad putuje na třídící linku, kde se jednotlivé plasty a kov od sebe oddělují.

Jak se třídí v Turecku?

Třídění odpadů v Turecku je velice podobné českému systému. Podmínky pro třídění a jeho úroveň jsou však značně odlišné v rámci Turecka jako takového. Chudší oblasti na východě země nejsou pro třídění tak dobře vybaveny, jako velká města ve střední a západní části země a turistické oblasti na jihu. V Turecku se odpad třídí do tří druhů nádob. Bílozelené kontejnery jsou určeny na bílé a barevné sklo. Ostatní tříděný odpad patří do dvou druhů modrých nádob, které jsou odlišeny samolepkami. První druh modrých nádob je určen na papír a nápojový karton. Do druhého typu modrých nádob lidé třídí plasty a kov (plechovky).

O podporu třídění odpadu v Turecku se stará společnost CEVKO. Ta se učí především od evropských zemí, které jsou v třídění odpadu vyspělejší. Díky propagačním kampaním na podporu třídění odpadu vzrostl od roku 2005 objem tříděného odpadu v Turecku dvanáctinásobně.

ZDROJ: http://www.tridime.info

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů