Pátek, 26. dubna 2024

Ekologická recyklace letadel

Ekologická recyklace letadel

obrazekStará letadla obsahují množství hodnotných kovů, ale i nebezpečných látek. Vedle opětovně použitelných součástí obsahují letadla i díly, které je třeba odstranit, protože již neodpovídají bezpečnostním požadavkům.
Ekologicky šetrný a bezpečný postup recyklace vyvinula nizozemská firma AELS (Aircraft End-of-Life Solutions). Spolu s lucemburským podnikem Recylux nabízí kompletní recyklaci letadel a s ní spojené služby. V rámci tzv. MRO procesu (Maintenance, Repair, Overhaul) nabízí AELS podnikům ekologickou recyklaci letadel a zneškodnění nepoužitelných součástí, odstranění škodlivých látek a přípravu demontovaných letadel na drcení.
Tento proces zlepší podíl recyklace v porovnání s obvyklými postupy recyklace na 25-40 % a zlepší také celkovou ekologickou stopu leteckého průmyslu.
Dva největší výrobci letadel - Boeing a Airbus - nedávno zase vytvořili specializovaná pracoviště, která budou řešit všechny problémy spojené s likvidací vyřazených strojů.
Společnost Airbus poté, co si uvědomila, že první stroje, které opustily její výrobní linky v sedmdesátých letech, se blíží ke konci své životnosti, začala v roce 2006 vyvíjet systém ekologické likvidace letadel. Vznikl tak projekt PAMELA (Process For Advanced Management of End of Life Aicraft), který je schopen zlikvidovat letadlo jakéhokoli výrobce.
Obecně totiž chybí zásady mezinárodní regulace pro likvidaci vyřazených letadel, a tak zůstane po celém světě spousta strojů opuštěna na okrajích letišť nebo někde v poušti. Tam je z nich pak za účelem zisku a ne zrovna ohleduplně vyrabováno vše, co se dá zpeněžit, od měděných drátů až po elektroniku.
Cílem projektu Pamela je rozebrat každé letadlo tak, aby se alespoň 85 procent jeho původní hmotnosti vrátilo zpět do oběhu.
Firma Boeing spustila projekt AFRA (Aircraft Fleet Recycling Association) založený na systému zprostředkovatelů a specialistů na odpad, který zlepší způsob likvidace vysloužilých letadel.
Projekt Afra chce dosáhnout ještě lepšího koeficientu využitelnosti, než plánuje Airbus. Jeho cílem je zdokonalit i způsob recyklace materiálů, které už nelze použít. V současné době se dá recyklovat zhruba 70 procent letadla. Projekt Afra vidí konečnou hranici na úrovni 90 až 95 procent.
V nejbližších letech budou vyřazována letadla, která mají trupy z hliníku, na jehož recyklování přetavením se spotřebuje méně energie než při výrobě nového. Problém ovšem může nastat v následujících letech s kompozitními materiály.
Například trup Boeingu 787 Dreamliner je vyroben z karbonového vlákna. Doposud se při recyklaci tohoto materiálu podařilo dosáhnout necelých 90 procent jeho původní kvality. Pro opětovné použití v leteckém průmyslu to nebude stačit, ale uplatnění může takový materiál najít při výrobě počítačů, mobilních telefonů, automobilů apod.
Odhaduje se, že v následujících dvaceti letech dosáhne konce své životnosti zhruba 6400 až 8500 letadel. Toto číslo může být ovšem nakonec mnohem vyšší. Bude stoupat cena pohonných hmot a hlavně: současná letecká paliva budou postupně nahrazována alternativními palivy (biopalivy), letadla používající kerosin tak budou z provozu vyřazována dříve, než se původně zamýšlelo.
Odkazy:
ZDROJ:www.vasevec.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů