Středa, 24. dubna 2024

E15: Stát přidělil obří ekologickou zakázku bez výběrového řízení

E15: Stát přidělil obří ekologickou zakázku bez výběrového řízení

Společnost Purum získala od ministerstva financí bez výběrového řízení obří ekologickou zakázku, za 560 milionů korun má zlikvidovat starou zátěž v areálu bývalé továrny Walter Engines v Praze. Informuje o tom dnešní vydání deníku E15. Ministerstvo využilo paragraf v zákoně o veřejných zakázkách, podle něhož může v krajně naléhavých nebo havarijních situacích výběr dodavatelů urychlit. Areál Waltrovky podle listu patří už dlouho k nejznečištěnějším místům v Praze.

"Ministerstvo preferuje otevřené zadávací řízení, ale v případě havarijních stavů není dostatečný časový prostor pro jeho uspořádání," uvedla mluvčí ministerstva financí Zuzana Chocholová.

Podle deníku se však o míře znečištění areálu Waltrovky mluví už několik let, záminkou pro vyhlášení havarijního stavu nebezpečí byla informace, že spodní vody obsahující agresivní látky mohou narušit izolaci tubusu metra mezi stanicemi Radlická a Jinonice. To vyvrací pražský dopravní podnik.

"Provádíme pravidelná měření, která by nám odhalila jakékoli změny konstrukce. Nic takového nehrozí," uvedl mluvčí podniku Ondřej Pečený.

Ministerstvo financí oslovilo kvůli vyčištění Waltrovky pět společností - Purum, Vodní zdroje, Ekosystem, Ekom CZ a Rumpold. Díky tomu se údajně podařilo snížit původně očekávanou cenu o devatenáct milionů korun.

Postup, kdy se obří ekologické zakázky přidělí bez výběrového řízení kvůli údajnému havarijnímu stavu, používá podle E15 ministerstvo financí častěji. Společnost Rumpold dostala zakázku na likvidaci ekologických škod v areálu bývalé Tlakové plynárny v Ústí nad Labem za 800 milionů korun, společnost Ekom CZ dostala zakázku na odstranění ekologických škod v areálu Walter Stará Boleslav. Ekosystem spolu s firmou Purum zase odstraňují ekologické škody v otrokovické společnosti Aircraft Industries.

Stát se k likvidaci ekologických škod vzniklých před okem 1992 zavázal při privatizaci. Zamořených lokalit je přes dvě stovky, proto se vláda pokusila vypsat ekologický supertendr. Zakázka ale kvůli odporu politických stran musela být zrušena. Česká inspekce životního prostředí odhadovala, že náklady na odstranění všech zbývajících škod nepřevýší 40 miliard korun. Stát byl ochoten zaplatit 114 miliard.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů