Středa, 24. dubna 2024

Plzeňský kraj zadal analýzu rizik ekologicky zatížených lokalit

Plzeňský kraj zadal analýzu rizik ekologicky zatížených lokalit

Plzeň - Plzeňský kraj zadal zpracování analýzy rizik pěti lokalit zatížených starými ekologickými zátěžemi. Jde o bývalé areály firem Amati ve Stříbře, Chodských pletáren v Kolovči na Domažlicku, Zachema v Plzni, Okresního stavebního podniku ve Zruči u Plzně a bývalé Lachemy v Kaznějově. Analýza za osm milionů korun, na níž začala pracovat pražská firma Aquatest, bude hotová do února 2011. ČTK to řekl radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD).

"U všech lokalit je podezření na existenci závažného ohrožení nebo znečištění povrchových nebo podzemních vod nebo na další negativní dopady kontaminace na lidské zdraví nebo životní prostředí," dodal. Analýza, která řekne jak rychle se musí zátěže odstranit, bude rozhodujícím odborným podkladem pro omezení rizik.

"Bude platit dva roky, během nichž se může zažádat u Státního fondu životního prostředí o peníze z evropského operačního programu Životní prostředí (OPŽP)," řekl Smutný. Kraj už má od roku 2005 studii starých ekologických zátěží vysoce rizikových lokalit, ale ta nebyla zpracována v takové šíři, jakou požaduje EU. Poté, co kraj analýzu obdrží, bude spolu s radnicemi jednat se státem o dotacích.

Kraj získal na zpracování analýzy dotaci 7,2 milionu korun z OPŽP, desetinu nákladů vydá ze svého rozpočtu. "Popíše reálná rizika a podle závažnosti stanoví opatření k nápravě a cílové parametry pro využití území v souladu s územním plánem," řekl radní.

Při změnách vlastnictví nemovitostí počátkem 90. let 20. století nebyla prověřena kontaminace budov, hornin a podzemních vod. Až v dalších vlnách privatizace to řešili noví nabyvatelé. V roce 2005 zmapoval kraj celé své území včetně odhadu nákladů a opatření zajišťujících nápravu. Studie zátěží vyhodnotila vysoce rizikové lokality, u nichž nelze novému nabyvateli pozemků nařídit odstranění závad.

Analýza bude řešit například riziko a odstranění haldy chemického odpadu na okraji bývalé Lachemy v Kaznějově na severu Plzeňska, která ohrožuje spodní vody. Druhá nejstarší chemička v ČR, která dvakrát zbankrotovala, působila od roku 1833 na 50 hektarech.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů