Pátek, 26. dubna 2024

Hybášková si stěžuje kvůli ekologické superzakázce

Hybášková si stěžuje kvůli ekologické superzakázce

Fischerova vláda rozhodnutí o zakázce za 115 miliard odložila, Hybášková si kvůli zakázce stěžuje u Evropské komise, Nejvyššího kontrolního úřadu a antimonopolního úřadu.

Šéfka Evropské demokratické strany Jana Hybášková, která bude po rošádě na lidovecké kandidátce místo Cyrila Svobody vést pražské lidovce do sněmovních voleb, podala kvůli zakázce ministerstva financí na odstranění starých ekologických škod v hodnotě 115 miliard korun podnět k antimonopolnímu úřadu, Nejvyššímu kontrolnímu úřadu a k Evropské komisi. Podle Hybáškové má výběrové řízení řadu zásadních nedostatků: bylo vypsáno bez znalosti skutečného objemu zakázky, neumožnilo účast menších firem a svým nastavením omezilo hospodářskou soutěž.

Fischerova úřednická vláda přitom prohlásila, že rozhodnutí o kontroverzní superzakázce nechá až na příští vládě. Přestože původně se měly obálky s nabídkami uchazečů o zakázku otevírat v červnu, výsledky výběrového řízení vyhlášeného v roce 2008 by nakonec měly být až letos na podzim.

Superzakázka, kterou již dříve kritizovala například organizace Transparency International ale třeba i Hospodářská komora ČR, se týká nápravy ekologických škod vzniklých před rokem 1992. Podle kritiků je zadání zakázky neprůhledné, je zde velké riziko korupce, nabízená cena jako jediné kritérium výběru nezohledňuje další aspekty a navíc forma výběrového řízení prakticky vylučuje ze soutěže menší firmy - vzhledem k obrovskému objemu zakázky ji má šanci získat pouze velká firma. Podle bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) by navíc stačilo o pětasedmdesát miliard méně, sanace škod prý původně měla přijít pouze na čtyřicet miliard.

Také lidovci již dříve prohlašovali, že superzakázka je spíš supertunel a žádali premiéra Fischera o její zrušení. Výběrové řízení na jedinou firmu, která získá celou zakázku, přitom prosadil někdejší ministr financí a zároveň někdejší předseda lidovců Miroslav Kalousek, který je ale momentálně místopředsedou konkurenční TOP09. Kvůli superzakázce byl sice Kalousek ekology nominován na Ropáka roku 2008, skončil ale až na 11. místě, daleko za pražským primátorem Pavelm Bémem. I po Kalouskově odchodu z ministerstva financí po pádu Topolánkovy vlády ale výběrové řízení pokračuje.

Jedním z důvodů současného zdržení je nicméně podle vrchního ředitele ministerstva financí Tomáše Ulvíry také zvažování možnosti, že by byl tendr nakonec přece jenom zrušen. Ke zrušení zakázky se už před měsícem přikláněl i premiér Jan Fischer, podle legislativní rady vlády by ale v takovém případě hrozily žaloby účastníků výběrového řízení.

"Namísto hospodářské soutěže vytvořilo ministerstvo monopol," citovala ČTK Hybáškovou, podle které zrušení výběrového řízení na superzakázku možné stále je. Stejně jako dříve Bursíkové se jí nelíbí, že ministerstvo financí neprovedlo analýzu stavu ekologické zátěže a vypsalo tedy výběrové řízení bez znalosti rozsahů škod, které by zakázka měla vyřešit.

Antimonopolní úřad by navíc podle ní měl přezkoumat, zda by nebylo lepší obří zakázku rozdělit tak, aby příležitost dostaly i menší firmy. Současné podoba výběrového řízení podle Hybáškové vedle omezování hospodářské soutěže také nepřispívá k řešení nezaměstnanosti.

Antimonopolní úřad přitom již kvůli superzakázce zasahoval: do hry vrátil konsorcium PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů