Pátek, 26. dubna 2024

Kontaminová místa mapuje ortofotomapa

Kontaminová místa mapuje ortofotomapa

Česká informační agentura životního prostředí zpracovala první část inventarizace kontaminovaných míst. Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Součástí tohoto projektu, který se dělí do dvou etap, byla příprava aplikací a dat leteckého snímkování a dálkového průzkumu Země pro vyhledávání doposud neevidovaných kontaminovaných míst a upřesňování lokalizací míst již evidovaných. V rámci 1. etapy projektu tak byly zpracovány současné ale i historické ortofotomapy z 30. a 50. let pro účely časového srovnání sledovaných jevů. Ortofotomapy jsou doplněny i daty z družicových snímků. CENIA nyní provádí vyhodnocení zpracovaných ortofotomap s cílem nalézt historické ekologické zátěže.

"Každý uživatel internetové mapové aplikace tak má nyní možnost oznámit místo s důvodným podezřením na kontaminaci životního prostředí, jako je například indikace dosud neznámé ekologické zátěže nebo staré nelegální skládky," uvedl vedoucí projektu Národní inventarizaci kontaminovaných míst Zdeněk Suchánek. Bez zajímavosti podle něj není ani fakt, že zpracované ortofotomapy jsou doplňovány údaji ze snímků Landsat 7.

Dalším přínosem vypracovaných ortofotomap je, že každý může již nyní upozornit na místa poškozeného přírodního prostředí. Stačí, když zašle e-mailem na adresu kontaminace@cenia.cz informace o kontaminovaném místě, v němž uvede jeho souřadnice, stručný popis škod, doložit může i fotografie.

V další fázi projektu bude podle Zdeňka Suchánka uživatelům zpřístupněn přímo webový formulář, do něhož bude moci každý automaticky vkládat informací o poškozeném životním prostředí.

Česká informační agentura životního prostředí pracuje na projektu Národní inventarizace kontaminovaných míst od roku 2007. "Náklady na metodickou část tohoto projektu činí více než sto milionů korun, celkové náklady na celý projekt, jehož výstupem bude důkladná znalost kontaminovaných míst v České republice i jejich vlivu na životní prostředí, odhadujeme na 400 milionů korun," uvedl Zdeněk Suchánek.

Více informací o projektu

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů