Čtvrtek, 25. dubna 2024

BIS: lobbisti ovlivňovali obří ekotender

Pozor na stamiliardovou ekologickou zakázku, vítěze chtěli vybrat lobbisté, varuje tajná služba.

BIS: lobbisti ovlivňovali obří ekotender

Poprvé to stojí černé na bílém: gigantická zakázka na odstranění ekologických škod zalarmovala české lobbisty. Snažili se, aby stát ušil stamiliardový tendr na tělo spřízněným firmám.

Tajné služby obvykle podrobnosti svého pátrání úzkostlivě tají. Včera zveřejněná výroční zpráva Bezpečnostní informační služby je ale v případě ekologické "zakázky století" až překvapivě popisná.

A nevěnuje se jen tendru, který může stát vyjít až na 115 miliard. Mapují také pokus o tunel ve státních Lesích ČR, stále agresivnější práci ruských špionů nebo že se "kmotrové" s pochybnou minulostí snaží stále častěji dostat do politiky.

Pozor na koleje a Lesy

Zakázka, při níž má vybraná firma zlikvidovat všechny zbývající ekologické škody v průmyslových areálech, podle BIS způsobila velké tlaky. "Lobbistické aktivity směřovaly ke zvýhodnění některých uchazečů o zakázku či k ovlivnění vítězné nabídky ve prospěch konkrétních zájemců," popsali analytici.

Kdo konkrétní za tím vším stál, pochopitelně neupřesňují. Ale dodávají jinou zajímavou informaci: některé firmy se prý pokoušely ovlivnit státní úředníky, aby některé zamořené areály vyňali ze seznamu míst, která má superzakázka zahrnovat. A aby stát na tyhle lokality vypsal zvláštní výběrová řízení - jako to dělal dosud. Je za tím podezření, že některé firmy si už vítězství na čištění těchto areálů "koupily". Už loni, kdy HN o rizicích zakázky podrobně psaly, ale úředníci všechny tlaky odmítali. "Žádní lobbisté v tom nejsou," tvrdil Tomáš Uvíra z ministerstva financí, jeden z hlavních manažerů tendrů. Přitom například právě Uvíra se přátelí s Dušanem Palcerem ze skupiny J&T, která chtěla tendr vyhrát.

A o žádných tlacích nikdy neslyšel ani exministr Miroslav Kalousek. "S ničím takovým jsem se nesetkal," říká dnes místopředseda TOP 09.

Zpravodajci BIS jsou konkrétní také v případě dalších lukrativních zakázek. Jmenují Správu dopravní a železniční cesty, která se v Česku stará o koleje. Právě v téhle organizaci, která jen loni utratila za investice 21,5 miliardy, se údajně objevují machinace: stavební firmy si předem dohodnou, jakou cenu nabídnou. A za tichého souhlasu zaměstnanců SŽDC se pak soutěž odehraje jen naoko. "Nejsme si v žádném případě vědomi jakéhokoli pochybení," odmítá mluvčí SŽDC Pavel Halla.

A tendry do třetice: tajná služba navíc varuje, že lobbistické tlaky a neprůhledné hospodaření provází i státní Lesy ČR - opět podnik, který hospodaří s miliardami. Zmiňují jen obecný příklad, je z něj ale možné vyčíst, o jaký příběh jde. HN ho také sledovaly: Lesy chtěly utratit až tři čtvrtě miliardy za pilu, aniž bylo jisté, že ji nutně potřebují. A navíc peníze by skončily u firmy s nejasnými vlastníky.

Tajná služba také loni sbírala informace, jak se lidé s pochybnou minulostí snaží kvůli vlivu a veřejným penězům dostat do regionální i vysoké politiky. Podle zpravodajců "kmotrové" pronikají do politických stran - na začátku je obvykle štědrý sponzorský dar, který jim ve straně otvírá dveře.

Špioni jdou po vědcích

Kontrarozvědka loni zaznamenala stále větší zájem ruských špionů. Ostatně právě loni úřady vyhostily dva diplomaty, kteří pracovali pro ruské tajné služby.

Ale špioni si prý našli novou cestu: začali pronikat do česko-ruských výzkumných vědeckých týmů a zaměřili se také na mladé Čechy - například pod hlavičkou výuky ruštiny nebo šíření ruské kultury.


Co píše Bezpečností informační služba ve zprávě o činnosti za loňský rok

Lobbisté a zakázky

Kontrarozvědka upozorňuje, že vlivné skupiny podnikatelů a lobbistů se snaží "porcovat" majetek státních firem. Například v Lesích ČR nebo při ekologickém supertendru.

Kde končí peníze z kasin

Peníze z hazardu často neplynou na prospěšné účely, jak nařizuje zákon. Pomocí různých nadací a sdružení je kasina posílají neznámo kam.

Pozor na nepřátelské Rusy

Ruští špioni jsou podle BIS stále aktivnější - někdy až dokonce nepřátelští v tom, co v Česku dělají. Ovlivňují prý chod některých krajanských sdružení, ale také česko-ruských vědeckých projektů.

Kmotři chtějí do politiky

Do regionální i nejvyšší politiky se natahují lidé s kontroverzní minulostí - samozřejmě ne kvůli politice samotné, ale kvůli byznysu. Většinou začnou sponzorským darem straně.

Plzeň není jediná

Za příklad klientelismu dávají analytici BIS skandál na právech v Plzni. Ale tahle škola podle nich není jediná: korupce a klientelistické sítě jsou prý i na jiných školách.

AUTOR: Vojtěch Blažek
AUTOR: Petr Vašek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů