Čtvrtek, 18. dubna 2024

Likvidaci ekologické zátěže ohrožuje spor

Likvidaci ekologické zátěže ohrožuje spor

Pardubice - Likvidace ekologické zátěže v bývalé chrudimské továrně Transporta se komplikuje. Stát už sice městu přislíbil dotace na odstranění škod, jenže některé firmy působící v areálu chtějí sanaci provést samy. A na to nechce chrudimská radnice přistoupit.

Video: Reportáž Erika Knajfla

Šíření nebezpečných chemikálií z areálu Transporty do spodních vod brání hydrogeologická bariéra. Její provoz ovšem stojí sedm milionů korun ročně a likvidaci ekologické zátěže stejně neřeší. Chrudimská radnice proto požádala stát o finanční pomoc. "Je nutné odstranit ta ohniska, aby se mohl celý problém vyřešit," říká zástupce firmy Ekomonitor Jiří Unčovský.

Stát už sice na likvidaci ekologické zátěže v bývalé Transportě uvolnil sto sedmdesát milionů korun. Sanace ovšem zatím začít nemůže. S likvidací zátěže totiž musí souhlasit i firmy, které nyní v areálu bývalé Transporty působí. "Vymístění musí proběhnout se souhlasem vlastníků, kteří by byli případnou sanací dotčeni," vysvětluje radní Pardubického kraje Václav Kroutil.

Chrudimské radnici a krajskému úřadu zkřížila plány společnost Onivon. Téměř dva roky připravovaný projekt sanace Transporty je ohrožen. Onivon chce sanaci provést sám. "Jako firma působící v areálu si s tím dokážeme lépe poradit. Také nás to nebude omezovat v podnikání," argumentuje generální ředitel firmy Onivon Zdeněk Harapat.

Chrudimská radnice ale tvrdí, že si tak firma Onivon chce přilepšit ze státních peněz. "Státní nebo evropské peníze jsou proto, aby vyřešily problém, nikoli proto, aby někomu vylepšily ekonomickou situaci," tvrdí místostarosta Chrudimi Petr Řezníček.

Závěrem lze pouze říct, že sto sedmdesát milionů korun na sanaci je připraveno. Pokud se ale chrudimská radnice, krajský úřad a společnost Onivon nedomluví na společném postupu, hrozí, že se likvidace ekologické zátěže o několik let oddálí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů