Sobota, 20. dubna 2024

PPF nevzdává obří ekologickou zakázku. Pomoci jí má i bývalý ministr Mlynář

Angažmá ve vedení finanční skupiny je překvapivé. Mluvilo se spíše o spojení s TOP 09.

PPF nevzdává obří ekologickou zakázku. Pomoci jí má i bývalý ministr Mlynář

Vladimír Mlynář si po odchodu z úřadu vlády našel novou práci. Se státní správou se však loučí jen částečně. Ve vedení finanční skupiny PPF bude mít na starosti spolupráci s veřejným sektorem.

Bývalý ministr informatiky bude zastávat nově vytvořenou pozici "Chief of Public and Government Affairs" a jeho zodpovědností bude vytvářet strategii komunikace ke státním institucím.

Na svém webu mlynar.cz není Mlynář o moc konkrétnější. "Mým úkolem bude především vytvářet strategii PPF směrem k veřejnosti a státním institucím, včetně komunikace s jednotlivými úřady státní správy a samosprávy," napsal čtyřiačtyřicetiletý Mlynář, který do června byl poradcem bývalého premiéra Jana Fischera a předtím pracoval pro telekomunikační společnost Telefonica O2.

Angažmá Mlynáře ve vlivné finanční skupině je překvapením. Až do pondělí se o něm mluvilo hlavně v souvislosti s vládní politickou stranou TOP 09, jejímž hnacím motorem je současný ministr financí Miroslav Kalousek. Nyní ale budou stát na opačném břehu.

PPF se například nechce vzdát obří zakázky na odstranění starých ekologických škod. Z tendru ji ale vyřadil Kalouskův předchůdce a jeho nynější poradce Eduard Janota. Kalousek však spojitost nového Mlynářova zaměstnání s ekologickou zakázkou odmítá.

"V této úrovni nedovedu přemýšlet. Žádnou možnou souvislost si ani neumím představit," říká ministr. Janota přitom o věci rozhodl až po volbách, což naznačuje, že vystupoval v souladu s Kalouskovým postojem.

Vyloučení ze soutěže nevyvolalo pobouření jen v této firmě, ale i u současného premiéra Petra Nečase. "My jsme několikrát opakovaně vyzvali (Fischerovu) vládu a její ministry, aby nečinili zásadní nevratné kroky," reagoval Nečas. PPF po svém vyloučení uvedla, že bude se bude bránit všemi dostupnými prostředky.

Teď sází PPF na Mynáře a jeho dobré vztahy s Kalouskem. "Vladimír Mlynář bude pro PPF přínosem. Jeho analytické a komunikační schopnosti a znalost veřejné správy i vládní administrativy pomohou Skupině přesněji a aktivněji formulovat nové aktivity směrem k veřejnému sektoru a ke společnosti," uvedl v tiskové zprávě Jiří Šmejc, který vlastní pět procent akcií PPF.

PPF je jednou z největších mezinárodních finančních a investičních skupin v regionu střední a východní Evropy. Jejím hlavním akcionářem je s 94,25 procenta Petr Kellner, kterého různé žebříčky opakovaně uvádějí jako nejbohatšího Čecha.

Jiří Šmejc vlastní pět procent, Ladislav Bartoníček půl procenta a Jean-Pascal Duvieusart čtvrt procenta. Skupina se zaměřuje hlavně na bankovnictví a pojišťovnictví, na investice typu soukromého kapitálu a na investice do nemovitostí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů