Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mlynář pomůže PPF s ekotendrem i s poštou

Kellner sází na Mlynářovy dobré vztahy s Kalouskem. Potřebuje se vrátit do hry o ekologickou zakázku

Mlynář pomůže PPF s ekotendrem i s poštou

Skupina PPF sice nechce upřesnit, co bude mít její nový špičkový manažer Vladimír Mlynář přesně na starosti, ale jeden velký úkol se nabízí. Měl by urovnat spory mezi PPF a ministerstvem financí kvůli vyřazení firmy z tendru o zakázku na likvidaci starých ekologických škod.

PPF sází na Mlynářovy dobré vztahy s ministrem financí Miroslavem Kalouskem.

"Vladimír Mlynář bude pro PPF přínosem. Jeho analytické a komunikační schopnosti a znalost veřejné správy pomohou přesněji a aktivněji formulovat nové aktivity směrem k veřejnému sektoru a ke společnosti," uvedl v tiskové zprávě Jiří Šmejc, který vlastní pět procent akcií PPF a podnik řídí.

Až do včerejška se přitom o Mlynářovi mluvilo hlavně v souvislosti s koaliční stranou TOP 09, jejímž je Kalousek hýbatelem. O námluvách mezi Mlynářem a TOP 09 psal před třemi týdny dokonce i týdeník Euro, který PPF vlastní. Podle Eura měl Mlynář nahradit současného šéfa NKÚ Fantiška Dohnala (nominovaného za KDU-ČSL), jehož odchod je po sérii skandálů jen otázkou času. Ve hře byla i Mlynářova kandidatura do Senátu. To včera Kalousek potvrdil. "Vladimír Mlynář měl od Karla Schwarzenberga i ode mne nabídku kandidovat do Senátu. Zvážil ji, a rozhodl se odejít do soukromého sektoru, což respektuji," řekl Kalousek.

Mlynář se tak s vlastními politickými ambicemi na čas rozloučil. "Tímto svým rozhodnutím samozřejmě opouštím vlastní veřejné angažmá a v tomto ohledu je to v mém životě nepochybně velká změna," uvedl ve včerejším prohlášení na svých internetových stránkách.

Bývalý šéfredaktor Respektu začal svou politickou kariéru po pádu Klausovy vlády na sklonku roku 1997 jako poradce premiéra Josefa Tošovského, který ho na jaře 1998 jmenoval ministrem bez portfeje. Vstoupil do tehdy nově vzniklé Unie svobody, která se sice dostala do sněmovny, ale vládu nakonec s pomocí ODS sestavil Miloš Zeman.

Druhou šanci dostal Mlynář až v roce 2002, když se stal ministrem bez portfeje a od ledna 2003 ministrem informatiky ve vládě Vladimíra Špidly. Právě v této funkci se Mlynář seznámil s Petrem Kellnerem, který v roce 2003 projevil zájem o koupi Českého Telecomu. Mlynář se proto se šéfem PPF sešel v jedné pražské restauraci. Schůzku zprostředkoval Mlynářův přítel Jan Dobrovský, který se už od 90. let živí jako lobbista. Kellner však nakonec Telecom nekoupil. Ovládla ho španělská Telefónica, pro niž později Mlynář pracoval jako poradce.

V dubnu 2005 podal Mlynář demisi, neboť se mu nelíbilo, že Unie svobody po bytovém skandálu tehdejšího premiéra Grosse neopustila vládu. Následující rok strávil na stipendiu v USA, kde doháněl angličtinu, a také se podruhé oženil. Po návratu se živil jako konzultant v oblasti IT, od roku 2008 pracoval v Telefónice. V květnu 2009 se vrátil do politiky, když se stal šéfem poradců premiéra Fischera.

Pro PPF může být Mlynář užitečný i ve vztahu ke státní České poště, kde Česká pojišťovna (ovládaná PPF a italskou skupinou Generali) v rámci partnerského programu nabízí své produkty. Pojišťovna potřebuje zastavit propad svého tržního podílu a k tomu by mohla lépe využít hustou síť pošty. Otázkou je, jak bude k potřebám PPF vstřícný příští šéf pošty, kterého premiérovi navrhnou Věci veřejné.

S najímáním bývalých ministrů má PPF dobré zkušenosti. Už v roce 1997 Kellner zaměstnal Ivana Kočárníka z ODS v představenstvu České pojišťovny. Někdejší ministr financí odešel do jeho služeb půl roku před pádem Klausovy vlády. O rok dříve přitom Kočárník pomohl PPF uzavřít se státem dohodu, která vedla k ovládnutí pojišťovny skupinou PPF.


Jsem přesvědčen, že možnost pracovat ve vedení PPF je neopakovatelnou šancí, jak mohu získat další cenné zkušenosti, naučit se nové věci a poznat zajímavé lidi.
Vladimír Mlynář, nový Manažer PPF

AUTOR: Jaroslav Plesl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů