Pátek, 26. dubna 2024

ÚOHS zrušil zadání zakázky MF na sanace ve Dvoře Králové

ÚOHS zrušil zadání zakázky MF na sanace ve Dvoře Králové

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil zadávací řízení ministerstva financí (MF) na odstranění ekologické zátěže bývalé stáčírny živic ve Dvoře Králové nad Labem. ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Tendr ministerstvo vypsalo v roce 2009 s předpokládanou cenou 33 milionů korun. Ministerstvo chybovalo při stanovení kvalifikačních předpokladů. Po firmách chtělo doklady, které se zakázkou bezprostředně nesouvisely.

Konkrétně se jednalo o doložení platného souhlasu krajského úřadu k provozování jakéhokoliv zařízení určeného k využívání, odstraňování, sběru nebo výkupu odpadů. Podle ÚOHS nemá v šetřeném případě stanovený požadavek jakoukoliv vazbu na skutečné místo realizace. Sám o sobě tedy nevypovídá nic o schopnosti jednotlivých uchazečů plnit veřejnou zakázku.

U zařízení k dekontaminaci odpadu je rozhodující zejména jejich kapacita. "Nelze připustit, aby splnění kvalifikačního kritéria bylo možné prokázat i doklady vztahujícími se k zařízení, které nebude pro plnění veřejné zakázky použito, respektive bude užito pouze jako manipulační mezisklad," uvedl v rozhodnutí ÚOHS. Stanovení takového kvalifikačního požadavku podle úřadu postrádá ve vztahu k šetřené zakázce jakýkoliv smysl.

Postup ministerstva mohl podle ÚOHS podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Je totiž možné, že pokud by ministerstvo vypsalo zakázku správně. Vybraná nabídka společností Vodní zdroje Ekomonitor a BAUSET by splnění kvalifikace neprokázala. ÚOHS proto zadání tendru zrušil.

Zakázka byla vypsána v roce 2009. Sanační a bourací práce mají odstranit kontaminaci stavebních konstrukcí, zemin a podzemních vod. Po provedené sanaci bude následovat sanační monitoring a vyhodnocení sanačních prací. ÚOHS se případem začal zabývat na základě podání společnosti DEKONTA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů