Úterý, 19. března 2024

Vláda schválila členy hodnotící komise k obřímu ekotendru

Vláda schválila členy hodnotící komise k obřímu ekotendru

Vláda dnes schválila seznam devíti členů hodnotící komise k obřímu ekologickému tendru. Jsou v ní tři zástupci ministerstva financí, po dvou za ministerstvo průmyslu a obchodu a životního prostředí a po jednom zástupci ministerstva spravedlnosti a úřadu vlády. ČTK dnes seznam poskytlo MF, které ho vládě předložilo. Zakázku na odstranění starých ekologických škod schválila v červnu 2008 vláda, hodnotící komise pro ni posoudí jednotlivé nabídky.

Za ministerstvo financí v komisi zasednou Libor Antoš, Igor Fojtík a Michal Švorc, za ministerstvo životního prostředí Karel Bláha a Jaroslava Honová. Ministerstvo průmyslu a obchodu budou mezi hodnotiteli zastupovat Pavel Kavina a Zbyšek Sochor, ministerstvo spravedlnosti Oldřich Nič a úřad vlády Kateřina Hrazdilová.

Podle zákona o veřejných zakázkách hodnotící komise mimo jiné posuzuje nabídky uchazečů z hlediska splnění požadavků tendru a nabídky, které je nesplňují, vyřadí. Posuzuje také výši nabídkových cen a může požádat uchazeče o zdůvodnění, pokud je cena podle komise mimořádně nízká.

Tendr na odstranění starých ekologických škod jednou velkou zakázkou vyhlásilo ministerstvo financí na konci roku 2008. Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard korun. Samotnou cenu MF nechce kvůli běžícímu tendru zveřejnit.

Hodnotu zakázky nechává nyní ministerstvo prověřit. Mimo jiné i proto, že se stala terčem kritiky z řad politiků, ekologů i z Nejvyššího kontrolního úřadu. K likvidaci škod by podle kritiků mohla stačit i třetinová částka z uvedených 115 miliard korun.

Konečný termín pro podání nabídek v tendru určilo ministerstvo financí na 5. září. Obálky s nabídkami budou otevřeny 13. září. Poté budou také otevřeny obálky s posudky. Na počátku srpna obdrželo MF posudek od auditorské firmy Deloitte Advisory, který byl předán společnosti Ernst & Young. Ta vypracuje do 1. září oponentní expertní posudek na cenu tendru.

Mezi uchazeči v tendru zůstala Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Na počátku února uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že po odstoupení společnosti PPF Advisory může tendr pokračovat. Konsorcium v čele s PPF Advisory bylo z tendru dvakrát ministerstvem financí vyřazeno, nakonec samo odstoupilo 21. ledna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů