Pátek, 26. dubna 2024

Firma ukázala ve Vratimově novou technologii na likvidaci odpadů

Firma ukázala ve Vratimově novou technologii na likvidaci odpadů

Novou technologii na likvidaci kontaminovaných zemin a starých ekologických zátěží dnes ve Vratimově u Ostravy představila firma Simul trust. Podle představitelů firmy lze zařízení využít na energetické zhodnocení zemědělských produktů i plastických hmot, ale také na likvidaci ropných lagun po firmě Ostramo, které jsou jednou z největších ekologických zátěží v Moravskoslezském kraji. Čištění lagun má na starosti sdružení Čistá Ostrava, se kterým firma zatím o využití nové technologie nejednala.

Obchodní ředitel Simul trust Aleš Grof řekl, že zařízení neprodukuje žádné spaliny a je naprosto šetrné k životnímu prostředí. Znečištěné zeminy či odpady rozloží na tři části: čistý uhlík, metan a pyrolytický olej, přičemž metan a pyrolytický olej lze dále využít jako palivo.

"Odpad z lagun bychom přetvářeli na palivo. To bychom neprodávali, ale na místě spotřebovávali jako palivo do generátorů, které vyvíjejí elektrickou energii," řekl Grof. Tuhý zbytek složený z čistého uhlíku a nespálených částí by podle něj ještě bylo zřejmě třeba dále separovat. "Bylo by škoda čistý uhlík zasypat. Pevný zbytek by byla čistá zemina splňující veškeré limity předepsané inspekcí životního prostředí," řekl Grof.
V lagunách je téměř 200.000 tun kalů po bývalé chemičce Ostramo. Státní zakázku provádí sdružení Čistá Ostrava, které tvoří firmy Geosan Group, OHL ŽS a Aquatest. Laguny spravuje státní podnik Diamo.

Vedoucí odštěpného závodu Diama Josef Havelka uvedl, že pokud by sdružení Čistá Ostrava chtělo měnit subdodavatele nebo technologii, muselo by si to nechat schválit podnikem Diamo a ministerstvem financí. "Pokud by chtěla Čistá Ostrava měnit technologii, měnit subdodavatele a likvidovat obsah lagun jiným způsobem, celý tento proces by musel podléhat novému schválení EIA a novému schválení integrovaného povolení, což jsou záležitosti několika roků," řekl Havelka.

Nové zařízení podle něj je funkční. "Zjevně umí likvidovat tyto odpady, výsledky jsou vidět. Je to ekvivalent možný pro likvidaci těchto zátěží," řekl Havelka.

Mluvčí sdružení Čistá Ostrava Lubomír Zabavík potvrdil, že s firmou Simul trust zatím nejednali. "Firma sdružení s nabídkou nové technologie neoslovila. Technologii prezentovanou společností Simul trust neznáme," sdělil Zabavík.

Podle Grofa by bylo možné zařízení při čištění lagun využít i při schválení studie vyhodnocující vlivy na životní prostředí EIA. "EIA byla schvalována několik let hlavně kvůli tomu, že Čistá Ostrava tehdy neměla k dispozici konkrétní typ zařízení. Naše zařízení disponuje potřebnými odbornými posudky i certifikáty a je to jenom otázka dobré vůle, jestli se najde shoda o tom snažit se jej využit, či nikoliv," řekl Grof.

Uvedl, že největší jednotka, kterou firma postavila, zpracuje 40 tun materiálu denně. "Podle výpočtu bychom potřebovali postavit 12 až 14 jednotek v řadě, aby šel uskutečnit termín, který je pro čištění lagun platný, což je pro kontaminovanou zeminu konec roku 2015," řekl Grof.

Vývoj technologie trval podle něj asi pět let. "Při zahřívání se odděluje nejprve olejová frakce s velkým obsahem vody, pak olej s nízkým obsahem vody a pak plyn, což je konečná fáze a vydatný energetický zdroj," popsal princip zařízení autor technologie Juraj Ochvat. Dodal, že těžké kovy zůstávají v olejové frakci. "Projde to plynovou turbínou a zůstanou na filtrech, které naší speciální metodou umíme absolutně eliminovat tak, že už nejsou nebezpečné," řekl Ochvat.
Obchodní ředitel Simul trust uvedl, že zařízení může vyrobit energii ze zemědělských produktů, například pšenice, kukuřice nebo slunečnice, i z jakýchkoli plastických hmot. "Zkusili jsme kontejner plný vyřazených mobilů, ty se rozložily, zůstala měď a frakce, které jsme očekávali - tedy metan, pyrolytický olej a uhlík. Je možné pracovat s masokostní moučkou, je možné zpracovávat slepičí trus, na elektrickou energii je možné přetvářet i čistírenské kaly," řekl Grof.

Vlastimil Vyplel

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů