Pátek, 19. dubna 2024

Vláda zrušila obří ekozakázku

Vláda zrušila obří ekozakázku

Vláda dle očekávání zrušila miliardovou zakázku na odstranění starých ekologických škod. Odmítla totiž schválit smlouvu se společností Marius Pedersen Engineering, která nabídla v soutěži nejnižší cenu 56,8 miliardy korun. Proti schválení smlouvy se již dříve vyslovili premiér Petr Nečas i koaliční Věci veřejné, později se k nim připojil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), jenž původně tendr prosazoval.

"Vláda rozhodla o ukončení ekologické zakázky," uvedl premiér. Ministrovi financí vláda uložila, aby zadávací řízení zrušil. Stát bude nyní v řešení starých ekologických zátěží pokračovat v dosavadní praxi, která spočívá ve vypisování zvláštních tendrů na sanaci jednotlivých lokalit. To podle MF může vést k rozdělení odpovědnosti mezi dodavatele a k následnému navyšování státních garancí.

Ekonomičtí ministři podle Nečase v prvním čtvrtletí 2012 dosavadní praxi znovu vyhodnotí. "Nemyslím ale, že by se vláda vrátila k myšlence jednoho velkého tendru," poznamenal Nečas.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů