Čtvrtek, 18. dubna 2024

Odpady i v gesci ministerstva obrany?

Odpady i v gesci ministerstva obrany?

Vyvezení stovek tun toxického odpadu po dobu 20 let do vojenského prostoru Libavá zřejmě indikuje stav, že armáda tam již vůbec necvičí a tudíž si toho nemohl nikdo za tak dlouhou dobu všimnout, až najednou v říjnu 2011.. Odpady jsou prý uloženy v ochranných valech kolem střelnice Daskabát, takže to značí i to, že vojáci tam vlastně už 20 let ani nestříleli. Odpady prý neohrožují zdraví okolních obyvatel, ani není potvrzena jejich jedovatost, ekosystém ve vojenském prostoru také prý ohrožen není.

Přesto je již jasné, že likvidace těchto pár tun odpadů přijde ministerstvo obrany na neuvěřitelných 450 miliónů. Vypadá to, že likvidace jedné tuny odpadu tak vyjde vojáky skoro na 1 milion, což je minimálně 100 krát více než v civilu. Je to dost paradoxní, když odpady tam nevyvezlo samo ministerstvo, že bude sanaci tohoto území takto draze financovat, místo aby to financoval skutečný pachatel. Paradoxní je i to, že se to najednou musí rychle zlikvidovat, i když není nikdo ohrožen. Tím se tento případ stává trochu podivným a je třeba ho pečlivě veřejností sledovat.
Dále je zajímavé, že např. na Šumavě zanechala armáda dědictví v podobě zamoření prostoru národního parku nevybuchlou municí z děl a tanků. Jedná se o poměrně rozsáhlé zamoření, které je signalizováno stovkami výstražných cedulí v češtině, němčině a angličtině "Pozor, nevybuchlá munice, nebezpečí ohrožení života". I když je to v národním parku, nic se kolem toho neděje. V ohrožení jsou především lesníci, kteří na cedule nedbají a likvidují v těchto nebezpečných prostorech následky lesních kalamit. Na co máme potom ženijní vojsko, které odpočívá jako Blaničtí rytíři v kasárnách v Bechyni? Copak tento problém Hnutí duha nepálí, i když je zřejmé, že je ještě nebezpečnější, než problém kůrovec?
Vypadá to, že zrušení velkého ekotendru způsobuje, že vzniká prostor pro generování menších ekotendrů tak, aby plánované peníze byly za každou cenu utraceny a pozornost veřejnosti byla takto rozptýlena mezi malé projekty. Za pozornost stojí i pohled na internetové stránky ministerstva financí http://www.mfcr.cz/cps/rde/xchg/mfcr/xsl/verejne_zakazky_ekologicke.html , kde mají v jejich veřejných soutěžích na ekologické zakázky vyčleněnu zvláštní sekci. V této sekci jsou za rok 2011 desítky menších ekotendrů. Zajímavé je, že zhruba před půl rokem ministr financí velký ekotendr podporoval a nyní ho v jeho výrazně snížených nákladech vládě nedoporučí. Působí to vše dojmem, že se našlo jiné řešení, jak zamést s plánovanými penězi a to dekompozicí na projekty menší.
Nejvíce zarážející je, že veřejnými zakázkami na likvidací odpadu se u nás nezabývá ministerstvo životního prostředí, ale ministerstva jiná.
ZDROJ:

http://www.vasevec.cz/blogy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů