Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sanace skládky v Jičíně začne asi na jaře, smlouva je hotová

Sanace skládky v Jičíně začne asi na jaře, smlouva je hotová

Dlouho připravovaná rekultivace skládky pod vrchem Zebín v Jičíně by mohla začít na jaře. Městská rada již schválila smlouvu se sdružením firem Purum a Ekosystem, které mají sanaci provést. Sdružení těchto firem v soutěži nabídlo nejnižší cenu, a to 23,5 milionu korun bez DPH. Novinářům to dnes řekli představitelé radnice.

Celková doba rekultivace by podle smlouvy měla činit maximálně 540 dní, tedy 18 měsíců. Pokud se začne na jaře, vše by mělo být hotové na podzim 2013.

Město nyní v soutěži vybírá subjekt, který bude na stavbě dělat technický dozor. "Přišlo devět nabídek, nyní bude probíhat hodnocení," řekl starosta Martin Puš (ODS). Uzavření smlouvy na technický dozor je podle něj podmínkou zahájení stavby i poskytnutí dotace na sanaci od Státního fondu životního prostředí. Dotace má uhradit 90 procent nákladů.

Podle původních plánů měla být rekultivace skládky hotová letos. Projekt ale zdržely diskuse v zastupitelstvu o způsobu výběrového řízení. Původně zamýšlené zúžení uchazečů takzvanou losovačkou radnice nakonec neudělala. Město také muselo po námitce jedné z firem soutěž znovu vyhodnotit a muselo zopakovat i výběrové řízení na stavební dozor. Cena v soutěži s 19 uchazeči proti ceně spočítané v projektové dokumentaci nakonec výrazně klesla. Autoři dokumentace určili náklady na úrovni 60 milionů korun bez DPH, vítězná nabídka je méně než poloviční.

Skládka je součástí bezmála čtyřicetihektarového areálu bývalého vojenského cvičiště na západním úpatí vrchu Zebína v okrajové části města. Komunální, stavební i průmyslový odpad se na smetiště vyvážel od 70. let minulého století. Oficiálně byla skládka povolena od roku 1978 a její provoz byl ukončen v roce 1988. Pod Zebín bylo za deset let navezeno kolem 200.000 tun odpadu, jehož výška v některých místech dosahuje až 12 metrů.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů