Pátek, 19. dubna 2024

Jedy z Ostrama není kde pálit

Cementárna Lafarge spálí jen něco přes polovinu toxického odpadu. Sanace ostravských lagun se může prodražit až o několik miliard.

Jedy z Ostrama není kde pálit

Likvidace ropných kalů z odpadních lagun chemičky Ostramo, za niž stát platí čtyři miliardy korun, měla být hotová už ke konci loňského roku. Jenomže nikdo neví, co s 90 tisíci tunami, tedy s téměř polovinou dosud odtěženého odpadu z Ostrama. Cementárna Lafarge v Čížkovicích u Litvínova, která likviduje většinu kalů z Ostrama, těchto 90 tisíc tun nechce. Nemá na ně uzavřenou smlouvu. A uzavřít ji nehodlá.

"Neustálá skandalizace a mediální útoky nejsou adekvátní. Těch dalších 90 tisíc tun kalů nám za to nestojí," řekl HN ředitel cementárny pro rozvoj a ekologii Jan Špaček. Proti pálení odpadu v Čížkovicích ostře protestují místní lidé.

Listopadové překvapení

Lafarge má kontrakt na odběr 110 tisíc tun kalů se sdružením Čistá Ostrava, jež za peníze státu ostravské laguny likviduje. Nasmlouvané množství, smíchané s uhlím a vápnem na speciální palivo, už leží na skládce u Litvínova. Pálit jej cementárna podle Špačka bude pět až šest let.

V Ostravě ale dál zůstává 70 tisíc tun odpadu. A spálit se musí také 20 tisíc tun kalů, jež loni objevily polské úřady na svém území a nařídily je vrátit zpět do Česka.

Sdružení Čistá Ostrava situaci odmítá komentovat. Zřejmě ale nemá náhradní řešení: cementárna v Čížkovicích je po mnoha letech jednání jediný domácí podnik ochotný ostravský odpad pálit. Nepodaří-li se jej zlikvidovat v cementárně, bude muset jít do spalovny. To by ale podle Jiřího Ježe, šéfa státního podniku Diamo, který celou sanaci řídí, stálo o několik miliard korun více.

Už nyní je jasné, že stát za sanaci lagun zaplatí minimálně miliardu nad původní plán. "Státní záruka činila čtyři miliardy korun, později ji vláda zvýšila na 4,2 miliardy. K dnešnímu dni však cena podle již uzavřených smluv čtyři miliardy převyšuje," říká Libor Antoš z ministerstva financí. Nejvíce z garantované sumy - přes tři miliardy korun - inkasuje sdružení Čistá Ostrava, které likvidaci kalů provádí. Účet ale dál poroste, podle Ježe minimálně o miliardu.

"Je pravděpodobné, že vláda bude muset státní garanci na laguny Ostrama zvýšit," řekl Antoš.

Stát bude muset zaplatit likvidaci 70 tisíc tun dodatečně objevených kalů. "Čistá Ostrava zlikvidovala už veškeré množství, které si u ní stát objednal. Zbývající kaly jsou nad rámec smlouvy s Čistou Ostravou a stát by za ně měl zaplatit zvlášť," řekl HN Jež.

Kdo může za Polsko?

Dále státu hrozí, že bude muset uhradit zpětný odvoz a likvidaci kalů z Polska. A další náklady si vyžádá úprava linky na čištění zeminy, která už je u lagun Ostrama postavená přes rok, ale nefunguje.

Zatím není jasné, zda peníze navíc bude inkasovat sdružení Čistá Ostrava, jež v roce 2004 státní zakázku na likvidaci lagun vyhrálo. "O dodatečně objevených 70 tisících tun zatím oficiálně nevíme," říká Antoš. "Čistá Ostrava musí dodat zdůvodnění. Na likvidaci tohoto odpadu by ale měl stát vypsat nový tendr," dodal.

Nikdo zatím také neví, kdo a za jaké peníze odveze a zlikviduje odpad z Polska. Ministerstvo životního prostředí, jež stížnost Poláků řeší, HN na tyto otázky neodpovědělo. Jiří Jež jakoukoliv odpovědnost Diama odmítá. Ani Čistá Ostrava podle Ježe za nelegální dovoz odpovědnost nenese, protože palivo prodala dalším firmám, které materiál vyvezly. A to nikoliv jako odpad, ale jako certifikované palivo. Nelze tak vyloučit, že za kaly v Polsku bude muset platit ministerstvo životního prostředí.

Petr Lukáč
Zuzana Kubátová


Kolik stojí ostravské laguny

4 MLD. KČ

původní státní garance z roku 1996

4,2MLD. KČ

státní garance po navýšení vládou v roce 2007

4 MILIARDY KČ

Tolik musí stát podle již uzavřených smluv za sanaci lagun zaplatit.

Nejvíc dostane Čistá Ostrava - 3 mld. Kč.

Zatím stát uhradil 1,6 mld. Kč


Co ale bude třeba ještě zaplatit

Celkový doplatek nad garantovaných 4,2 mld. Kč: zhruba miliarda, možná však i několik miliard korun

za likvidaci nově objevených 70 tisíc tun kalů
za dokončení linky na čištění zeminy
za vrácení kalů nelegálně vyvezených do Polska a jejich likvidaci

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů