Čtvrtek, 28. března 2024

Za chyby při sanaci lagun má Geosan Group zaplatit šest mil. Kč

Za chyby při sanaci lagun má Geosan Group zaplatit šest mil. Kč

Za pochybení při sanaci lagun po bývalé chemičce Ostramo v Ostravě, při němž do ovzduší uniklo nadměrné množství oxidu siřičitého, udělila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) společnosti Geosan Group pokutu šest milionů korun. Informaci ČTK o ukončení správního řízení se společností dnes potvrdila i mluvčí ČIŽP Ivana Awwadová. Přesnou výši pokuty však nechtěla komentovat. Uvedla pouze, že inspekce uložila pokutu při horní zákonné hranici, která je osm milionů korun. Geosan Group se proti pokutě odvolá.

"Jedná se o nejvyšší pokutu, kterou oblastní inspektorát ČIŽP v Ostravě v oblasti integrované prevence vůbec kdy uložil," uvedla Awwadová. Dodala, že rozhodnutí však není pravomocné, protože společnost má nyní patnáctidenní lhůtu na odvolání.

"Společnost GEOSAN GROUP nesouhlasí s pokutami uloženými Českou inspekcí životního prostředí a podá proti jejím rozhodnutím odvolání, které má odkladný účinek," sdělila ČTK mluvčí Geosan Group Vlasta Končelová.

Z kontroly, kterou inspekce loni v září provedla, vyplývá, že firma porušila několik podmínek integrovaného povolení. Inspekce s ní proto zahájila správní řízení. Z jeho závěrů je zřejmé, že společnost při překročení denního imisního limitu pro oxid siřičitý nezastavila práce na zvápňování laguny. Při odtěžování kalů zároveň překročila denní kapacitu zařízení a provozovatel navíc toto plánované navýšení kapacity neohlásil příslušnému úřadu.

Awwadová připomněla, že ostravský inspektorát loni na podzim kvůli zápachu při sanaci lagun obdržel řadu stížností, a to nejen od občanů z nedalekého sídliště v Ostravě-Fifejdách, ale i z jiných částí města. "Lidé se na inspekci obraceli se stížnostmi na nesnesitelný zápach, který u některých občanů vyvolal zhoršení jejich zdravotního stavu způsobeného zejména dýcháním dráždivých látek," uvedla Awwadová.

Ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD) dnes novinářům řekl, že s ohledem na nákladnost celé zakázky je pokuta víceméně směšnou záležitostí. Nicméně ocenil, že ČIŽP společnosti udělil pokutu při horní zákonné hranici. "Je to výrazem tohoto orgánu, že to považuje za vážné porušení," podotkl Kajnar.

Nadlimitní množství oxidu siřičitého uniklo loni na podzim do ovzduší několikrát. V dalších případech však již firma splnila podmínky integrovaného povolení, a proto nebyl důvod vést proti ní další správní řízení. Po úniku oxidu siřičitého podal centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz trestní oznámení na neznámého pachatele. Vedení obvodu se totiž domnívá, že viník se dopustil obecného ohrožení. Kvůli problémům při sanaci lagun kraj nakonec zpřísnil i podmínky pro odtěžování ropných kalů, omezil například práci v noci nebo stanovil maximální denní množství vápna používaného při neutralizaci odtěžovaného materiálu.

Laguny po bývalé chemičce Ostramo, která byla v provozu celé minulé století, jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Bylo v nich uloženo na 200.000 tun ropných kalů vyprodukovaných jako odpad z chemičky, jejichž odtěžování skončilo koncem loňského roku. Dodatečné průzkumy však ukázaly, že v naposledy odtěžované laguně číslo tři je kalů více než se předpokládalo a práce by tak měly pokračovat v letošním roce. Společnost Geosan Group před časem žádala kraj, aby mohla vyrobený produkt dočasně skladovat v areálu Ostrama. Kraj ale vznik meziskladu odmítá.

Sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo sdružení firem Čistá Ostrava. Vedoucí firmou sdružení je právě Geosan Group, který palivo vyrobené z nebezpečných kalů převáží na skládku společnosti Celio v Litvínově. Následně má být spáleno v cementárně Lafarge Cement v Čížkovicích na Litoměřicku, což v severních Čechách vzbuzuje vlnu nevole obyvatel i ekologických sdružení.

Martina Helánová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů