Úterý, 16. dubna 2024

Šlapanice u Brna trápí zamořený areál bývalé výrobny dehtu

Šlapanice u Brna trápí zamořený areál bývalé výrobny dehtu

Šlapanice u Brna řeší, jak vyčistit tovární areál, kde se dřív vyráběl dehet a odkud se dnes do okolí šíří nebezpečné látky. Pozemek je zamořen dehtem a fenoly a lidé bydlící blízko po toku potoka už kvůli tomu nemohou používat své studny. Hygienici je upozornili, že jejich vodu už nemohou používat ani k zálivce. Areál dnes vlastní soukromá firma, existuje projekt jeho vyčištění. Čeká se však na peníze od státu, řekl dnes novinářům místostarosta Svatopluk Novák (ČSSD).

Podle místostarosty existuje několik variant, jak pozemek ekologické zátěže zbavit. Ta, kterou označil za realistickou, počítá s náklady kolem 120 až 130 milionů korun. Mnozí Šlapaničtí si prý přejí kompletní vyčištění. Podle Nováka však znečištění místy sahá do hloubky deset metrů pod zem a areál má pět hektarů. Náklady na stoprocentní vyčištění se proto podle něj odhadují na miliardu korun, což označil za nereálné. Výdaje má podle smlouvy s majitelem platit stát. Projekt byl součástí nakonec zrušeného obřího ekotendru.

Tovární areál se nachází uprostřed městské zástavby, táhne se asi 200 metrů po nábřeží Říčky. Kdysi tam fungoval cukrovar, později se vyráběl dehet a dehtový papír. Ve třetí čtvrtině 20. století se však podle Nováka při výrobě příliš neřešilo, v jakých podmínkách se skladují chemikálie, a tak se dodnes na pozemku nachází například fenolové jezírko a dehtová jáma. Chemikálie včetně části půdy se mají odtěžit a odvézt k likvidaci. Projekt počítá i se stavbou zdi, která by oddělila komplex od dalších pozemků směrem po toku Říčky.

Areál podle Nováka neznamená aktuální ekologické nebezpečí, do ovzduší odtud chemikálie neunikají. Problém by nastal, kdyby se tam dostala voda. Podložím se však nebezpečné látky už dnes šíří, protože je protkáno sítí starých kanalizačních a drenážních trubek.

Budoucí využití areálu bude podle Nováka záležet na jeho vlastníkovi. Radnice má prý zájem především na vyčištění. Lidem bydlícím blízko už podle něj kvůli ekologické zátěži klesají ceny nemovitostí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů