Pátek, 26. dubna 2024

Sanace nebezpečné skládky v Pozďátkách skončila, už je z ní louka

Sanace nebezpečné skládky v Pozďátkách skončila, už je z ní louka

Na Třebíčsku dnes skončila dvouletá sanace skládky nebezpečného odpadu v Pozďátkách. Ze skládky, z níž léta unikala voda znečištěná kyselinou sírovou a těžkými kovy, odborné firmy postupně odvezly 70.000 tun materiálu - odpadu a kontaminované zeminy. Teď už tam roste tráva a různé druhy stromů, převažují duby a lípy. Vysočina se tak zbavila své nejhorší ekologické zátěže.

Dobré jméno se navrací i vesničce Pozďátky, která donedávna doplácela na sousedství problematické skládky. "Už se tam staví nové domy a lidé to chápou jinak; ne že tam tečou odpady do země a že je potřeba se odtud dostat pryč," řekl ČTK Jiří Válal, starosta Slaviček, pod které Pozďátky patří. V okolí skládky se už prý také začaly zvyšovat ceny pozemků.

Odstranění skládky zajišťoval státní podnik Diamo. Práce zhruba za půl miliardy korun začaly na jaře 2010. Ze skládky bylo nejprve vyvezeno 31.000 tun nebezpečného odpadu. Dalších 39.000 tun odváženého materiálu představovala kontaminovaná zemina z podloží. Vyčerpáno a vyčištěno muselo být 15.700 metrů krychlových podzemních vod.

Po rekultivaci území bylo na víc než hektaru pozemků bývalé skládky vysázeno asi 10.000 sazenic dřevin, dva hektary byly zatravněny. Sanační práce provádělo sdružení podniků SMP CZ a Geosan Group. Dotace pokryjí 90 procent z 485 milionů korun způsobilých výdajů. Celkové náklady spojené s projektem převýšily 594 milionů Kč. Další dva roky se v tomto území ještě budou monitorovat podzemní vody a o rok déle je nutno pečovat o zeleň.
"Jsme rádi, že se to podařilo," řekl k ukončení sanace radní Kraje Vysočina Zdeněk Ryšavý. Dodal, že žádná další tak vážná ekologická hrozba na Vysočině teď není. Starých skládek a ekologických zátěží po zaniklých podnicích je řada. "Ale žádná není v tuto chvíli v takovém stavu, aby bezprostředně ohrožovala spodní vody, krajinu a podobně," uvedl radní.

Skládka v Pozďátkách byla v provozu od roku 1994, bylo tam uloženo i 10.000 tun zelené skalice. Areál byl v rukou několika vlastníků. Ministerstvo životního prostředí znemožnilo plány na další využití skládky tím, že už nepovolilo její provoz. Podle rozhodnutí vlády nakonec skládku koupilo Diamo za 23 milionů korun od italsko-lucemburské firmy Logika.

Věra Stejskalová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů