Pátek, 19. dubna 2024

Škola z Rozdělova má ekologický titul

Škola z Rozdělova má ekologický titul

Kladno - Třicet škol v celé republice, z toho čtyři ze Středočeského kraje, získalo na začátku týdne od ministerstva školství titul Škola udržitelného rozvoje. Jednou z nich je i kladenská Šestá základní škola z Rozdělova.

Podle učitelky Ivany Bešťákové je to zásluhou dlouhodobé práce týkající se oblasti ekologie. ,,Tento předmět u nás ve škole vyučujeme již pátým rokem. Děti mají možnost se věnovat ekologii, účastnit se nejrůznějších soutěží a projektů. K titulu nám pomohlo i to, že pořádáme aktivity pro veřejnost, jako je například akce Týden Země," popsala Bešťáková.

Děti se ekologii jako školnímu předmětu věnují již od páté třídy a v rámci výuky jezdí také na nejrůznější pobyty. Letos se například chystají strávit několik dní na Čabárně a pojedou také na Křivoklátsko. ,,Spolupracujeme s Lesy ČR i pracovníky Správy CHKO Křivoklát, kteří nás doprovázejí po lesích. Celý pobyt se věnujeme studiu jednoho ekosystému," vysvětlila učitelka ekologie.

Ředitelka Marie Vydrová prozradila, že by v budoucnosti chtěla na zahradě školy vybudovat venkovní třídu, kde by se děti mohly také vzdělávat. ,,Od příštího roku se budou ekologii učit již žáci ve čtvrtých třídách a myslím si, že to není špatný nápad. Co se týče ekologického kroužku musím poděkovat kladenskému magistrátu, který nám na naše aktivity finančně přispívá a komise životního prostředí naši školu opravdu podporuje," uvedla Vydrová.

Podle učitelky Ivany Bešťákové jsou hlavními ekologickými tahouny ve škole zdejší šesťáci, kteří se předmět učí druhým rokem. ,,Ekologie mě opravdu baví. Všichni by měli přírodě aspoň občas pomáhat. Stačí, aby se neodhazovaly odpadky na zem nebo se čas od času uklidil les," řekl šesťák Ondra.

A jací jsou mladí studenti ekologie? ,,Mají zájem o přírodu a chtějí se o ní něco dozvědět. Dokonce bývají klidnější a hodnější," prozradila na závěr učitelka ekologie.

Kladenský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů