Sobota, 20. dubna 2024

Naučíme školáky šetřit energii a zdroje

Česká rada pro šetrné budovy rozjíždí nový vzdělávací projekt zaměřený na úspory

Naučíme školáky šetřit energii a zdroje

Česká rada pro šetrné budovy (CZGBC) ve spolupráci s Národním divadlem, za finanční podpory Americké ambasády v ČR, rozjíždí nový vzdělávací projekt pro děti ze základních a středních škol, zaměřený na jejich vzdělávání v oblasti úspor energie a zdrojů v budovách.

"Náš nový projekt je multimediální a ke školákům putuje přes internet," říká Ing. Petr Kotek Ph.D., vedoucí pracovní skupiny CZGBC a expert na úspory energie společnosti EkoWATT. "Výuková látka z oblasti energetiky je podána formou krátkých webinářů a doplňkových textů. Součástí webu - adresu má www.CzechGreenSchool.org -, jsou také rozsáhlé znalostní testy," doplňuje Kotek.

Úkolem webu, na kterém se kromě EkoWATTu, podílely také společnosti ENVIROS a ATREA, je dát školákům lepší představu o energiích a zdrojích a ukázat jim potenciál úspor, který se skrývá ve využívání energií.
"Málokdo z dětí ale i z dospělých si uvědomuje, co vlastně znamená kilowatthodina, kolik stojí, co všechno zvládne "zařídit" a hlavně: Jak se dá ušetřit," upozorňuje Kotek.

Na novém vzdělávacím webu, jehož obsah je ZDARMA, jsou videa týkající se například obálky budovy, spotřebičů, vytápění, hospodaření s teplou vodou nebo alternativních zdrojů.

Pokud školáci prezentovanou látku zvládnou, čeká je lákavá exkurze do praxe. Národní divadlo, strategický partner CZGBC, zařídí pro zvídavé děti cestu do nitra svého technologického zázemí, které nedávno prošlo významnou šetrnou rekonstrukcí a ročně dokáže ušetřit statisíce.

Pro více informací kontaktujte:
Jaroslav Pašmik
ředitel pro komunikaci a rozvoj projektů
jaroslav.pasmik@czgbc.org
Mobil: +420774457909

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů