Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklační hlídka vyučovala recyklaci již na 21 základních a středních školách

Recyklační hlídka vyučovala recyklaci již na 21 základních  a středních školách

Recyklační hlídka putuje od 3. října po českých základních a středních školách s cílem seznámit děti zábavnou formou s problematikou recyklace vysloužilých elektrospotřebičů. Za první měsíc své celorepublikové tour navštívila již 21 škol, v nichž její program zhlédlo více než 1200 žáků.
Děti i učitelé na Recyklační hlídce nejvíce oceňují interaktivní způsob výuky. Během celého dopoledne se účastní řady soutěží, které je nutí k zamyšlení nad dopadem (ne)recyklace starých vysloužilých elektrozařízení na životní prostředí. Všichni tak mají jedinečnou možnost porovnat své dosavadní "recyklační vědomosti" s ostatními spolužáky a dozvědět se při tom spoustu poučných informací.
"Jsme rádi, že se nám podařilo děti zaujmout a získat si je. A stejně tak nás těší zájem ředitelů základních škol, z něhož je znát, že problematika recyklace patří mezi základní znalosti, které chce škola svým žákům poskytnout," říká Roman Tvrzník, generální ředitel ELEKTROWINu.
"Musím přiznat, že jsme měli na začátku strach z toho, že budou žáci v tělocvičně volně poletovat a nebudou dávat pozor. Jak se ale ukázalo, Recyklační hlídka děti v pohodě zkrotila," líčí své první dojmy učitelka matematiky a fyziky paní Irena Nová ze Základní a Praktické školy v Berouně. Vysvětlení je jednoduché. Po pár minutách si všichni uvědomí, jak je důležitá týmová spolupráce a celková pozornost. V průběhu edukativního programu totiž Recyklační hlídka dětem řekne řadu zajímavých informací, na které se později zeptá ve vědomostním testu. Ten, kdo zlobí, se tak nic nedoví, a tím pádem nedokáže pro svůj tým nasbírat dostatečný počet bodů na vítězství.
"Myslím, že si děti z takové interaktivní akce odnesou spoustu užitečných informací. Jen je ještě musím naučit, že je recyklace tvrdá věc, proto se v tomto slovu píše tvrdé y," dodává s úsměvem učitelka češtiny Růžena Písková z 28. Základní školy v Plzni.
Nakonec na všechny čekají exponáty z libereckého IQ Parku. Ukazuje se, že taková skládanka olympijských kruhů dokáže zamotat hlavu i samotným kantorům, kteří se jednohlasně shodují: Učit mládež recyklovat je v dnešní době velice důležité.
Kraj
Obce a města, které již navštívila Recyklační hlídka
Zlínský
Rataje
Plzeňský
Stříbro, Plzeň, Ejpovice
Středočeský
Beroun, Rudná u Prahy, Křivoklát, Lány, Vrbová Lhota, Stará Boleslav, Strančice, Pyšely
Jihomoravský
Velké Němčice, Vranov nad Dyjí, Šakvice, Brno
Olomoucký
Polkovice, Příkazy, Litovel
Vysočina
Velké Meziříčí, Domamil
ELEKTROWIN a.s., je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval na 120 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů. Sběrnou síť tvoří více než 1000 sběrných dvorů ve více než 800 městech a obcích, skoro 2500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 4000 obcích.
Pro více informací, prosím kontaktujte:



Taťána Pokorná

Email: tpokorna@elektrowin.cz
Tel.: 731 492 677

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů