Středa, 24. dubna 2024

Neziskové projekty končí, chybí jim peníze od státu

Neziskové projekty končí, chybí jim peníze od státu

Padesát let seznamoval veřejnost se stavem čistoty českého vzduchu, nyní vážně hrozí prestižnímu vědeckému časopisu Kvalita ovzduší zánik. Děje se to díky lidem, od kterých by to ekologicky laděný časopis očekával nejméně - úředníci ministerstva životního prostředí. Celý rok se totiž nedokázali shodnout, zda vyhlásí grantový program pro neziskové organizace. Ten přitom bezproblémově fungoval téměř dvacet let.

"Běžně bylo výběrové řízení vyhlašováno v červnu. Letos stále nic," popisuje Júlia Sokolovičová ze Zeleného kruhu, který letos nejspíše také přijde o dotace. Nedokončený dokument, kterým by se vyhlašovala grantová soutěž, prý již měsíce koluje po kancelářích ministerstva, neboť vedení jej neustále vrací k přepracování. "Je to velmi nestandardní situace," dodává Sokolovičová ze Zeleného kruhu.

Ministerstvo o zrušení programu, kterým každoročně přerozdělovalo neziskovkám desítky milionů korun, zatím nemluví a úřad dále oddaluje rozhodnutí posouváním příslušných papírů: "Materiál bude projednán vedením v druhé polovině prosince," říká mluvčí úřadu Michaela Jendeková.

Neziskovky ale s penězi z programu již příliš nepočítají, neboť nepovažují za reálné, že by se projekty mohly skutečně s prvním lednem rozběhnout.

"Zkoušíme shánět peníze u komerčních zdrojů. Je smutné, že tento nejlogičtější způsob financování nefunguje," dodává Vít Masare ze sdružení propagujícího život bez aut Auto*Mat.

Problémy bude mít i projekt "Bezpečná cesta do školy" hnutí Oživení, ve kterém děti a rodiče upozorňovali na rizikové úseky po Praze. Na tomto základě pak magistrát investoval do úprav města miliony korun.

A těžké časy čekají více než šedesátku neziskovek, které z grantů doposud financovaly velkou část své činnosti. "Pokud nedostaneme peníze od ministerstva, tak myslím, že to můžeme zabalit," komentuje neslavný konec vědeckého časopisu i jiných projektů Kristýna Tonová ze sdružení Ochrana kvality ovzduší.

AUTOR: Petra Šťastná
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů