Čtvrtek, 18. dubna 2024

Cyklus přednášek z oblasti šetrného spotřebitelského a odpadního chování

Cyklus přednášek z oblasti šetrného spotřebitelského a odpadního chování

Ve Středisku ekologické výchovy Toulcův dvůr se během ledna a února 2012 uskuteční cyklus tří interaktivních přednášek zaměřených na témata, která se týkají ohleduplného spotřebitelského chování. Přednášky jsou určeny široké veřejnosti a všem, kdo mají zájem se dozvědět více o výrobcích fair trade, odpadních vodách či kořenových čističkách. Všechny akce se budou konat ve Zdravé jídelně Toulcova dvora, kde bude možno si zakoupit zdravé občerstvení. Jídelna bude otevřena vždy půl hodiny před začátkem akce. Vstupné na jednotlivé přednášky činí 50 Kč a na přednášku je nutné se zaregistrovat.

První z přednášek s názvem "Reportáž o vzniku fair tradevýrobků v Ghaně a v Indii" se uskuteční ve středu 11. ledna 2012 od 18:00. Přednáška se bude zabývat vznikem fair trade výrobků v Ghaně a v Indii. Lektor Tomáš Bílý se též podělí o své zážitky z cest do těchto zemí a vysvětlí rozdíl mezi běžnými a fair trade produkty. Dozvíte se, co přesně znamená fair tradekakao nebo čaj, co fair trade přináší samotným výrobcům, a co přináší konečným spotřebitelům. Tomáš Bílý se již několik let věnuje práci v oblasti komunikace fair trade s veřejností, několik let působí ve společnosti pro fair tradeNaZemi a v asociaci Fair Trade ČR.

Další z cyklu přednášek se bude zabývat odpadní vodou, o tom, co se stane, když je voda vypuštěna do kanalizace či jak fungují čistírny odpadních vod. Přednáška "Kam tečeš odpadní vodo? A co tam pak děláš?" se bude konat ve čtvrtek 26. ledna 2012 od 18:30. Lektora Ing. Martina Beránková bude dále povídat například o tom, jak každý z nás může ovlivnit kvalitu vody, kterou z domácnosti vypouštíme, a tím i kvalitu vody, která se dostává do přírody. Zájemci si mohou připravit všetečné otázky předem a zaslat je do 20. ledna na email nemcova@toulcuvdvur.cz.

Poslední z cyklu přednášek se zaměří na téma kořenových čistíren odpadních vod. Kořenové čistírny jsou umělé mokřady zbudované z živé vegetace, které dokáží vyčistit naší odpadní vodu jen na základě přirozených biologických procesů v přírodě. Tento způsob čištění odpadních vod je jednoduchý, nízkorozpočtový a samoudržovací - navíc bez chemikálií. Zájemci o výstavbu své vlastní kořenové čistírny se dozvědí důležité kontakty. Přednášku "Jak pracují kořenové čistírny odpadních vod" povede lektorka Ing. Lenka Procházková. Událost se bude konat opět ve Zdravé jídelně Toulcova dvora 22. února 2012 od 18:30.

Na přednášky se můžete registrovat na e-mailu: nemcova@toulcuvdvur.cz nebo na telefonním čísle 724 759 445.

Registrace je též možná přímo na webu jednotlivých akcí, které naleznete na stránkách Toulcova dvora zde:
www.toulcuvdvur.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů