Čtvrtek, 18. dubna 2024

Výstava Prygl story je nyní v Technickém muzeu Brno

Výstava Prygl story je nyní v Technickém muzeu Brno

Výstava s názvem Prygl story/ Příběh Brněnské přehrady se přestěhovala z hradu Veveří do Technického muzea v Brně. Expozice ve formě komiksů od kreslíře Jana Duchoně (grafik týdeníku Sedmička) přibližuje historii i současnost jednoho z nejnavštěvovanějších brněnských míst.

Výstavu pořádá státní podnik Povodí Moravy ve spolupráci s Technickým muzeem v Brně.

V podzemním podlaží muzea si mohou návštěvníci rovněž prohlédnout funkční model hráze tohoto vodního díla. Ten vyrobili experti z Laboratoře vodohospodářského výzkumu Ústavu vodních staveb VUT.

"Těší mě, že výstava na hradě Veveří vzbudila takový zájem. Proto jsem moc rád, že tyto veselé komiksy neschováme do našeho skladu, ale můžeme je umístit do nádherných prostor Technického muzea v Brně," doplnil ředitel závodu Dyje (Povodí Moravy) Jan Moronga.

Lidé se tak seznámí s příběhem hrázného Františka Šikuly, který zachránil obyvatele Brna před protržením hráze nacistickými náložemi. Zjistí také, jak se nyní čistí Brněnská přehrada, a co na to říkají sinice. Návštěvníci se také můžou podívat na podrobnou kreslenou mapu povodí Moravy. Státní podnik zde zveřejní také unikátní historické fotografie tohoto vodního díla, postaveného s pomocí jednoho jeřábu, kompresoru, dvou míchaček a stovek rukou Brňanů.

Výstava se veřejnosti otevře v úterý 8. listopadu a potrvá do 1. dubna 2012.
Cenu vstupného naleznete na webu Technického muzea v Brně: www.technicalmuseum.cz

ZDROJ: Povodí Moravy, a.s.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů