Pátek, 29. března 2024

Ve Žďáru se připravovali na vítání jara

Ve Žďáru se připravovali na vítání jara

Žďár nad Sázavou - Už jste zkusili lákat ze skořápky ptáče, přivolávat první jarní kytky nebo uspořádat čtyřhlasý ptačí koncert? To vše a mnohé další prováděla téměř dvacítka učitelek ze Žďárska a Novoměstska na semináři věnovaném environmentální výchově v mateřské škole.

Pořadatel Chaloupky o.p.s. připravil pro zájemkyně další ze série vzdělávacích seminářů, které se během jara uskuteční na třech různých místech kraje. Jeho první díl se konal v úterý 21. února ve Žďáru nad Sázavou v sídle Kolpingova díla. Seminář nazvaný Ekologie v hudbě, hudba v ekologii nabídl zájemcům nejrůznější činnosti propojující přírodu a hudební výchovu. Nebyly to jenom písničky a říkanky o přírodě. Zpívaly se také zhudebněné pranostiky, ptačí hlasy nebo zvuky vody. Účastnice si pohrály s tempem, rytmem, barvami tónů, harmonií a dynamikou.

"Doprovázely se na nejrůznější rytmické nástroje, používaly hru na tělo, tančily a dokonce vytvořily čtyřhlasý pěvecký sbor," prozrazuje některé z činností semináře Petra Juhasová, jedna z pořadatelek.

Program vedla zkušená pražská lektorka Vlasta Košťálová, která se pokusila předat účastnicím něco ze svých bohatých zkušeností z výuky učitelů MŠ. O svých schopnostech přesvědčila všechny. Kombinovala, spojovala i rozdělovala. Dokázala vykouzlit idylu jarní louky, keře obsazeného štěbetajícími ptáky i zdání velkého lijáku. Podělila se s účastnicemi o svoje zkušenosti s realizací školních projektů a s úpravami vzdělávacích programů.
"Chceme na každém setkání učitelkám poskytnout praktické příklady, které mohou využít ve své školce. Jsme rády, když si je vyzkouší na sobě. Velmi často je hned na místě rozvinou a obohatí tak všechny zúčastněné, lektory a pořadatele nevyjímaje, " hodnotí seminář Marie Rajnošková další z organizátorek.
Seminář byl podpořen z Evropských fondů a ze státního rozpočtu ČR.

Více informací poskytne:
Marie Rajnošková, marie.rajnoskova@chaloupky.cz, 774 512 790

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů