Pátek, 19. dubna 2024

Zelená úsporám? Jen do koše

Zelená úsporám? Jen do koše

Ústí nad Labem - Ústecká pobočka Státního fondu životního prostředí vyhodila 200 kilo tiskopisů do popelnice místo do sběru.

Nehoráznost. Čuňárna. Při pohledu do útrob obyčejného kontejneru, v němž se našla hromada ještě zabalených nepoužitých tiskovin Statního fondu životního prostředí (SFŽP), zůstal rozum stát.

Jeho ústecká pobočka se ze Stroupežnického ulice přestěhovala do Paláce Zdar a zaměstnanci fondu se tímto způsobem tiskovin zbavili. "V pátek se odstěhovali. Kontejner jsem našel úplně plný papírů," řekl Deníku správce objektu, v němž sídlil i SFŽP.
Do sběru ne

Správce ho postupně celý vybral s tím, že tiskoviny dá jeho syn do sběru. "Nechápu, proč to neudělali oni. Za jedno kilo papíru kluk dostane korunu."

Správce odhadoval, že vyhozených materiálů, v nichž převažovaly žádosti pro program Zelená úsporám a příručky pro žadatele o podporu úspornějšího a ekologičtějšího bydlení, bylo ke dvěma stovkám kilogramů.

Zastupiteli Chlumce Petru Boháčovi, který na případ Deník upozornil, se "ekologické" zacházení s odpadem silně nelíbí. "Takhle se u nás šetří. Výroba tiskovin navíc musela stát nemalé peníze," rozčiluje se.

Následovaly jeho rozpaky nad tím, co lidé ze svých daní všechno platí a co nakonec přijde úplně vniveč.
Formuláře neplatné

Na příručce pro žadatele je napsáno "Dotační program na zateplování a ekologické vytápění domů 2009-2012". "Formuláře musejí být platné," domnívá se Boháč. I jeho rozlítil k životnímu prostředí "šetrný" přístup fondu.

Dle zaměstanců SFŽP tomu však tak není. Ústecký pracovník, který si kvůli informačnímu embargu nepřál být jmenován, uvedl, že vyhozené formuláře Zelená úsporám jsou neplatné.

"Jedná se o starou a dnes již neplatnou verzi," řekl. Prosbu o oficiální stanovisko zaslal na centrálu v Praze, ti však do uzávěrky vydání Deníku neodpověděli.

Lapsus SFŽP je o to víc nepochopitelný, když člověk vezme v potaz, že kontejnery na tříděný odpad jsou v centru Ústí téměř všude.

Jak informoval David Kouba ze společnosti AVE starající se o úklid města, poblíž Stroupežnického ulice jsou hned tři lokality, kam je možné tříděný odpad odvézt.

"Jednou je ulice Na vyhlídce, druhou Dlouhá ulice za Interhotelem Bohemia a třetí kontejner je k dispozici ve Dvořákově ulici, hned vedle domu kultury," sdělil. AVE kromě kontejnerů na tříděný odpad vlastní dva sběrné dvory - jeden v Krásném Březně, druhý se nachází v Podhoří.

Komerční sběr odpadu v Ústí provádí firma Kovošrot Group CZ. "Za jeden kilogram papíru u nás dostanete od 60 haléřů až do 1,20 korun. Záleží na typu papíru," uvedl Stanislav Kowalczuk z klíšské pobočky v Okružní ulici. Kromě papíru je možné odvézt šroty, barevné kovy a plast.

Boháč vidí problém i v systému. "Proč těch tiskovin vyrobili tolik?" Raději se neptá, jak situace vypadá jinde.

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů