Pátek, 29. března 2024

Vodovody a kanalizace Pardubice dostaly od ÚOHS rekordní pokutu

Vodovody a kanalizace Pardubice dostaly od ÚOHS rekordní pokutu

Vodovody a kanalizace Pardubice dostaly od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rekordní pokutu devět milionů korun. Důvodem jsou chyby v tendru na modernizaci biologické čistírny odpadních vod v pardubické části Semtín. ČTK to dnes řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj. Podle něj vodárenská společnost nepostupovala transparentně při výběru nejvhodnější nabídky. Úřadu také vadí, že jej firma neinformovala o tom, že už uzavřela smlouvu s vítězem tendru. Vodárenská společnost zvažuje, že proti rozhodnutí ÚOHS podá rozklad.

Zatím rekordní pokutu 6,55 milionu korun dostalo loni v květnu město Liberec za chyby v tendrech souvisejících s mistrovstvím světa v klasickém lyžování v roce 2009. Město tendry nezákonně dělilo. Hodnota libereckých zakázek, které ÚOHS zkoumal, se pohybovala kolem jedné miliardy korun.

Stavba čistírny v Semtíně už začala, vodárny na rozhodnutí ÚOHS nečekaly. "Kvůli splnění emisních limitů je nutné dokončit úpravy a spustit zkušební provoz do konce roku 2013. Museli jsme začít stavět, abychom stihli termín," uvedl v prosinci ředitel společnosti Josef Fedák.

Společnost získala na modernizaci příslib dotace 70 procent z uznatelných nákladů od Státního fondu životního prostředí. Definitivní rozhodnutí o přidělení peněz však dostane až poté, co doloží potvrzeného dodavatele stavby.

"Šokovala nás nejen výše pokuty, ale i celé rozhodnutí. Podle našeho právního posudku soutěž proběhla, jak měla," řekl dnes ČTK Fedák. Kvůli odvolání některých účastníků tendru vydal antimonopolní úřad vloni v červnu předběžné opatření, že není možné uzavřít smlouvu s dodavatelem stavby. Vodárny několik měsíců vyčkávaly, poté v září představenstvo rozhodlo, že kontrakt podepíše, neboť podle právní analýzy platnost předběžného opatření skončila.

Náklady na stavbu se podle rozpočtu projektanta odhadovaly na 420 milionů korun, vítězná firma nabídla cenu 305 milionů korun. Kromě státní dotace budou Vodovody a kanalizace modernizaci platit také z úvěru a z vlastních zdrojů, finančně se na ní bude podílet i společnost Synthesia.

Čistírnu vodárny vlastní, koupily ji od chemičky před pěti lety za 485 milionů korun. Její modernizace zlepší životní prostředí, zvláště kvalitu vody v Labi. Původně měla být rekonstrukce ještě dražší, odhadem měla vyjít na zhruba 700 milionů korun. Chemička ale zrušila část výroby, čistírna by tak měla zbytečně velkou kapacitu, a vodárny proto musely projekt přepracovat.

Evropská legislativa dříve určovala aglomeracím o velikosti pardubické modernizovat čistírny do roku 2010, což byl ale nereálný termín. Pardubické vodárny mají od krajského úřadu povolení dokončit investici a spustit zkušební provoz do konce roku 2013.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů