Pátek, 29. března 2024

Předběhněte přírodu, ať se vaše kuchyň zazelená

Předběhněte přírodu, ať se vaše kuchyň zazelená

Také už vám dlouhá, šedivě ponurá zima leze krkem? A plánujete k tomu novou kuchyň nebo rekonstrukci té staré? Máme pro vás nápad... Nechte svou kuchyň jarně zazelenat. Zelená barva je totiž pořád moderní a vaší kuchyni dodá šmrnc.

Proč je zelená dobrá?

Zelená barva prožívá velký boom, zvláště pokud jde o její světlejší odstíny. Je barvou velmi příjemnou a pohodovou, protože je symbolem přírody, klidu, naděje a rovnováhy. A proč letí hlavně světlejší tóny? Příliš ostré odstíny totiž jsou agresivní a namáhají oči. Pohled na světle zelenou pomáhá k regeneraci a načerpání nových sil, a také působí uklidňujícím dojmem. Nelze ale samozřejmě mít kuchyň zelenou od podlahy až ke stropu, nejlépe je kombinovat ji s jinými barvami. Zelená například skvěle ladí s černou, bílou a stříbrnou či s šedou a barvou přírodního dřeva.

Proč je zelená dobrá? Proč je zelená dobrá?

Jak ladit barvy?

Podstatné určitě je, jakou má každá kuchyně polohu, kolik v ní je přirozeného světla a zda se jedná o uzavřenou nebo otevřenou místnost. Je-li kuchyně propojena s obývacím prostorem, neměly by se barvy obývacího a kuchyňského prostoru přebíjet nebo příliš rušit, ale naopak měly by spolu ladit jak na nábytku a zařízení, tak na stěnách. Každé místnosti by měly dominovat maximálně dvě hlavní barvy, od nichž se odvíjí další barevné nuance. Určitě platí, že v jednoduchosti je síla. Můžete zvolit i shodné barvy pro obě části - obývací i kuchyňskou, s tím, že akcenty i dekorační prvky v každé z nich budou barevně rozdílné, ovšem ladící s interiérem i stylem. Když je kuchyně samostatná, je vše jednodušší. Barevná volba samostatné kuchyně totiž tolik neruší barvy ostatního interiéru bytu či domu. Ale i tady je nutno s barvou přihlížet k velikosti místnosti, její poloze, stylu, designu nábytku a celé kuchyně. Pokud si nejste jisti, určitě se poraďte raději s odborníky.

Vždy není třeba razantních změn, postačí i na zeleno natřená dřevěná police s několika svěžími dekoracemi. Bílou kuchyňskou linku vyzdvihnou stěny natřené na sytě zeleno!

Ideální kombinace neexistuje

Obecně ideální barevní kombinace barev vlastně neexistuje. Vždy jde především o individuální vkus a odvahu experimentovat. Když k neutrální barvě (šedé, bílé) přidáte třeba například mátově nebo hráškově zelenou, bude to opravdu skvělá variace. Ovšem není zapotřebí razantních změn, někdy postačí jen drobná úprava. Chcete-li kuchyni vymalovat, ideální je ladit barevně třeba jen jednu stěnu, ostatní nechat neutrální - např. bílé. K tomu přidat již zmiňovaných pár prvků,drobností a dekorací a máte vyhráno.

Zelená a modrá, pro blázna dobrá?Zelená a modrá, pro blázna dobrá?

Jistě tuhle dětskou říkačku dobře znáte. Kde se vzala, asi těžko zjistíme, každopádně je zcela nepravdivá. Zelená a modrá mohou vytvořit velmi zajímavou kombinaci, zvlášť když je doplní bílá nebo šedá. Důkazem toho je třeba retro kuchyň na našem posledním obrázku. Jak se vám líbí?

Text: Pavla Zigová
Foto: gorenje.co.uk; 4.bp.blogspot.com; thekitchendesigner.org

Zdroj: www.kuchyne.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů