Čtvrtek, 28. března 2024

Kancelář v šišce je dětským snem dospělých architektů

Kancelář v šišce je dětským snem dospělých architektů

Zajímavý návrh zahradního altánu v podobě šišky, který slouží jako moderní kancelář je dílem zahradních architektů ze studia ArchiPod. Autoři se snažili reagovat na rozvoj moderních technologií, které umožňují být s kolegy ve spojení, ale nemuset pracovat v daleké kanceláři. Navrhli tak kancelář na zahradu.

Cílem zahradních architektů ze studia ArchiPod s adresou Wheldrake, York, North Yorkshire ve Velké Británii bylo vytvořit kancelářské budovy speciálně navržené tak, aby doplňovaly zahradní krajinu, byly efektivní, malé, ergonomické a neobvyklé.

Původní návrh má v průměru cca 3 m a vysoký je 2,5 m, větší kancelář pro jednání má průměr 4 m.Chris Sneesby, hlavní architekt

Dojem že pracujete v šišce vytvářejí šindele po obvodu. Mezi lištami jsou umístěny prodyšné nepromokavé membrány.

Kancelář v šišce s názvem ArchiPod je vyrobena převážně ze dřeva, architekti brali v úvahu, že dřevo je nejlépe obnovitelným materiálem ve stavebnictví. Stavba je navržena jako kancelář, ale může sloužit i jako studentský pokoj na učení nebo jako místo, kam se chodíte věnovat svým koníčkům.

Aby bylo v kanceláři dost světla, bylo nutné aplikovat střešní i boční kruhová okna.

Aby bylo v kanceláři dost světla, bylo nutné aplikovat střešní i boční kruhová okna.

FOTO: ArchiPod

Šiška vyžaduje připojení na elektřinu, telefonní spojení z domu a v závislosti na použití i na vodu. Topí se v ní prostřednictvím elektrického radiátoru, ztráty tepla jsou minimalizovány použitím izolace. Sklolaminátová izolace je vyrobena z recyklovaného skla.

Stavba je navržena pro novodobý styl práce z domova

Architekti při navrhování kanceláře brali v úvahu fakt, že způsob jakým lidé pracují se mění - náklady a obtíže při dojíždění do práce jsou někdy ztrátou času, zatímco pokrok v počítačových a síťových technologiích umožňuje stejně efektivní práci z domova.

Zaměstnanec ocení časovou a zaměstnavatel zase finanční úsporu, protože nemusí platit žádné poplatky za zřízení pracovního místa a náklady spojené s pracovní činností.

Vstup do tajné skrýše je zvedacími dveřmi.

Vstup do tajné skrýše zvedacími dveřmi

FOTO: ArchiPod

Kancelář na zahradu převezete snadno, je složena z 16-ti segmentů. Další podobný návrh nese název OfficePod a je mnohem střízlivější. Neurazí tak žádnou návštěvu, kterou budete chtít v kanceláři přivítat.

Jednoduchá zahradní kancelář OfficePOD zaujme efektivně řešeným vnitřním vybavením.

Jednoduchá zahradní kancelář OfficePod zaujme efektivně řešeným vnitřním vybavením.

FOTO: OfficePod

A nakolik taková kancelář vyjde? Architekti uvádějí jako výchozí cenu ArchiPodu dvanáct tisíc liber, což je přepočtu cca přes 350 000 Kč. Jestli se taková investice vyplatí, je otázkou.

www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů