Sobota, 20. dubna 2024

Energetická řešení pro interiér

Energetická řešení pro interiér

Moderní technická zařízení dnes sledují dosažení maxima komfortu vnitřního prostředí budov. Neméně to platí pro topná tělesa či systémy větrání s rekuperací.

K průkopníkům v tomto oboru patří výrobce systémů vytápění, chlazení a ventilace, německá firma Zehnder GmbH se sídlem v Lahru, která je začleněna do koncernu Swiss Zehnder Group AG. Zavedla mimo jiné koupelnové radiátory, které dnes patří ke standardnímu vybavení domácích koupelen. Ve spolupráci s firmou Villeroy & Boch přinesla na trh tehdy kombinované těleso k vytápění a současnému sušení ručníků.

Nadčasové radiátory

Pro soudobé koupelnové interiéry vytvořili designéři Zehnderu nadčasový návrh radiátoru Enso, který odpovídá dnešním trendům úspornosti a jednoduchosti. Spojuje klasickou žebříkovou strukturu s orámováním uzavřenými profily čtvercového průřezu se zaoblenými rohy. Jeho konstrukce a způsob upevnění připouští i použití jako dělicího prvku prostoru koupelny. Tyto radiátory se nabízejí v patnácti různých výškách od 601 do 1945 mm a v délkách od 450 do 750 mm. Výběr rozšiřuje několik dalších designů a podle řešení koupelny se dá radiátor upevnit i nad vanu nebo na nároží. Množství barev doplňuje různá povrchová úprava, v lesklém nebo matném provedení. Luxusní radiátory Enso Plus jsou k dostání pro teplovodní, smíšený nebo čistě elektrický provoz. Elektrické vybavení s infračerveným ovládáním je zabudováno do tělesa, přičemž je viditelný pouze termostat.

Firma Zehnder vyvinula i nový systém nízkoteplotních radiátorů se zvětšenou plochou tepelného záření. Jsou mnohem účinnější ve srovnání s dřívějšími typy, které byly přizpůsobené pro konvekční složku přenosu tepla. U těchto starých typů se nedostatečný účinek kompenzoval buď zvýšením teploty topného média nebo jeho průtoku. Nové modely Zehnder jsou účinné jak při použití kondenzačního kotle, tak v nízkoteplotních systémech s tepelným čerpadlem. Tělesa se přizpůsobují i tak, aby mohla být při rekonstrukci otop- ného systému přímo připojena na stávající rozvody.

Rekuperace tepla

Podstatných úspor energie dosahují systémy Zehnder pro racionální obnovu vzduchu v interiéru při využití rekuperace tepla. Jejich účinnost je až 95 %, a to zásluhou vysoce efektivních, ale přitom zcela hygienických výměníků tepla. Světová novinka Clinside se svým mimořádně hladkým povrchem účinně brání usazení prachu. Vysoká účinnost přenosu tepla z odsávaného vzduchu do přiváděného čerstvého vzduchu podstatně zvyšuje stejnoměrnost vytápění a přináší zdravé větrání.

Zajímavou novinkou je předběžné nastavení regulačních ventilů ve výrobním závodě. Nový inteligentní systém pracuje se šesti stupni úrovně nastavení, z nichž každý může být kdykoliv ověřen a reprodukován. Dokáže se přizpůsobit jakékoliv poloze ventilů. Toto perfektní vyvážení systému znamená podle provedených zkoušek až šestiprocentní úsporu energie a až pětadvacetiprocentní úsporu v pohonu oběhového čerpadla.

Kompaktní jednotky

Pro dokonalé a přitom energeticky účinné vytápění, chlazení a větrání dodává firma Zehnder kompaktní jednotku ComfoBox. Tvoří ji propojení tepelného čerpadla se systémem přívodu, úpravy a odvodu vzduchu, který zahrnuje i přípravu teplé vody. Využívá teplo akumulované v půdě. V létě dochází k ochlazování vzduchu v interiéru, přičemž stejné výměníky pak působí při vytápění. Do úpravy vzduchu byla zahrnuta i regulace odpovídající relativní vlhkosti. Systém je rovněž ekologický, neboť využíváním tepla v půdě se omezují emise oxidu uhličitého.

ComfoBox se vyrábí v pěti výkonnostních verzích od 5 do 13 kW. Zařízení ohřívá vodu až na 55 °C a má vestavěnou nádrž na 400 litrů vody. Integrovaný ohřívač o výkonu 2 kW obstarává ohřev vody na 60 stupňů Celsia, aby se zabránilo tvorbě a množení bakterií Legionella. K výměně vzduchu je do zařízení integrována ventilační jednotka ComfoAir 500, jejíž účinnost je až 90 %. Kapacita je 550 m3/hod. při výstupním přetlaku 200 Pa.

Odsávací a větrací ventilátory mají samostatné pohony, takže výsledkem je dokonalé řízení proudění i spolehlivá regulace pohybu vzduchu. Systém pracuje bez jakýchkoliv pomocných zásahů proti námraze až do vnější teploty -8 °C. Může být vybaven digitálním časovým spínačem zapuštěným do ovládacího panelu umístěného v interiéru.

AUTOR: Ing. Vlastimil Šorm

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů