Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nízkoenergetické stavby v podhůří

Nízkoenergetické stavby v podhůří

Před dvěma roky vyhrála firma Dřevostavby Štěpánek konkurz na výstavbu sedmi rodinných domů v Jindřichovicích pod Smrkem. Důvodem bylo i to, že systém jejich výstavby byl jednoduchý, rychlý a účelný.

Dřevostavby dovedou splnit požadavky na nízkoenergetické a pasivní stavby efektivněji a většinou také levněji než ostatní technologie, což má přímý dopad na provozní náklady. Příznivější je také jejich ekologická stopa.

V Jindřichovicích bylo realizováno sedm stejných nízkoenergetických domů na základové betonové desce o rozměru 12,8 x 6,8 m. Skladbu stěn tvoří sloupová stavba z fošen o rozměrech 50 x 200 nebo 60 x 200 mm - šířka kostry je tedy 20 cm. Po dokončení hrubé stavby se osadily sbíjené vazníky na sklon střechy 17°, dřevěný záklop střechy a kontaktní fólie na dřevěné bednění.

V další fázi se hrubá stavba opláštila ekopanely z lisované slámy o tloušťce 6 cm a šířce 80 nebo 120 cm. Jejich výšku bylo možno zvolit podle přání zákazníka. Vnitřní záklop stěn byl zhotoven také z ekopanelů o tloušťce 6 cm, na něž se aplikovala štuková omítka.

Fasádní obklad se provedl z palubek na roštu. Dutý prostor mezi panely byl vyfoukán tepelnou izolací z drceného papíru. Celková šířka stěny činí 36,8 cm.

Byla zde uplatněna travnatá vegetační střecha, u níž byly na kontaktní fólii položeny latě 3 x 5 cm tak, aby byl zabezpečen provětrávaný prostor střechy. Na latě se pak pokládaly OSB desky o síle 18 mm, bitagit, modifikovaný pás (vařený bituelast), dále nopová fólie a nakonec kořenový bal o výšce 15 cm s travnatým porostem.

Vytápění je řešeno pomocí tepelného čerpadla se zemním kolektorem (země, voda), dále je v domech možnost dotápění v krbových kamnech, popřípadě krbovou vložkou. V přízemí bylo aplikováno podlahové topení, v patře jsou v jednotlivých místnostech radiátory.

Všechny domy mají vlastní vrtané studny a odpadní septik s přepadem do zemního filtru.

Domu o rozloze 168 m2 užitkové plochy stačí stejné náklady za elektrickou energii jako na bydlení v bytě panelákového typu o rozloze 30 m2, tedy zhruba 2800 Kč za měsíc.


Ekopanely

Robustní a pevný stavební panel, zhotovený na bázi přírodních vláken a stébelnin, umožňuje realizaci samonosných příček, půdních vestaveb a obvodových stěn. Deska o šířce 1,2 m a tloušťce 6 cm je dlouhá od 1,2 do 3,2 metru podle požadavku projektu nebo stavebníka.

Ekopanely se spojují pomocí šroubů a univerzálních sponek. Vlastní instalace desky s plochou 3 m2 zabere řádově minuty.

Přednosti ekopanelů:

> Dobré akustické a tepelné izolační vlastnosti

> Suchá montáž, nízká pracnost a vysoká rychlost zdění

> Povrchové úpravy a montáž zařizovacích předmětů jsou stejné jako u zděných staveb

> Nadprůměrné tepelné a akustické izolační vlastnosti

> Požární odolnost


Celulózová tepelná izolace

Na stavbě byla uplatněna izolace Tempelan, založená na izolačních vlastnostech rozptýlené vláknité struktury a na nepatrném proudění vzduchu, podmíněném hustotou této látky.

Její aplikace se provádí zafoukáním na podklad nebo do izolovaných dutin speciálními fukary. Zařízení uspořádá vlákna tak, že se izolace ukládá rovnoměrně a celkový prostor dokáže dokonale vyplnit. Zafoukání Tempelanu umožňuje také spolehlivé zaizolování úzkých prostor. Problém při aplikaci nezpůsobují ani nepravidelné hrany nebo zakřivení nosných zdí. Vzhledem k nízké hmotnosti a disperzi vláken je izolační materiál umísťován prostřednictvím vzdušného proudění i v takových místech, kam není jinými prostředky přístup možný.

Ačkoliv se jedná o sypký materiál, lze ho nanést také na zeď pomocí speciální trysky, která izolaci zavlhčuje vodní mlhovinou, takže vlákna pak mají velkou přilnavost ke všem materiálům. Tímto způsobem je možno izolovat vnitřní stěny i stěny vnější při dodatečném izolovaní domů.

Tempelan není toxický, neobsahuje formaldehyd a je až třikrát levnější než srovnatelná izolace na bázi minerálních nebo skleněných vláken.

Technické vlastnosti:

- Tepelná a akustická izolace na bázi rozvlákněné celulózy s přídavky protipožárních retardérů a látek zabraňujících růstu plísní, proti hnilobě, hlodavcům a hmyzu

- Hodnota koeficientu tepelné vodivosti: Ln = 0,039 W/m K-1.

- Tepelná stálost: min. 100 °C.

- Součinitel tepelné vodivosti: 0,039 W.m-1.K-1

- Třída reakce na oheň: E, nedochází k šíření plamene

- Objemová hmotnost: 30 - 55 kg/m3 (ve svislých dutinách 65 kg/m3)

Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů