Úterý, 23. dubna 2024

Čekání na zelenou vlnu

Firma Ekowatt, která radí, jak stavět energeticky šetrné domy, se až v krizi propracovala k zisku.

Čekání na zelenou vlnu

Když Jiří Beranovský před dvaceti lety zakládal ve Hnutí Brontosaurus projekt pro podporu obnovitelných zdrojů energie, byla tahle oblast doménou pár desítek nadšenců. Avšak ze zelených technologií se stal lukrativní byznys a ze zájmového kroužku vznikla firma Ekowatt. Ta se postupně vypracovala v přední poradenskou společnost na českém trhu.

>>Samozřejmě nám pomohla ta obrovská vlna zájmu o zateplování budov a úsporné domy,<< zamýšlí se ředitel Ekowattu Jiří Beranovský nad faktory, které stojí za trojnásobným nárůstem obratu firmy za posledních pět let.

V současnosti se Ekowatt podílí na zpracování urbanistické studie projektu Rohanský ostrov pro Sekyra Group. Vymýšlí, jak k vytápění maximálně využít dopadající sluneční záření a jak ušetřit na klimatizaci administrativních budov.

Zajištěná budoucnost

Z dlouhodobého hlediska mají domy šetrné k životnímu prostředí i spotřebě energie obrovský potenciál. Podle nového znění evropské směrnice o energetické náročnosti budov bude po roce 2020 možné stavět v EU pouze domy s téměř nulovou potřebou tepla pro vytápění.

>>Snažíme se však ukázat, že poměrně úsporný dům můžete postavit s velmi malým navýšením nákladů a obejdete se i bez dotace,<< vysvětluje František Macholda, ekonomický ředitel firmy.

Až třetinových úspor energie se podle něj dá dosáhnout jenom tím, že se dům správně vsadí do krajiny a pečlivěji se vyberou materiály. O takové >>téměř nízkoenergetické<< domy je zájem, protože nabízejí kompromisní řešení. Jsou ekologičtější a na provoz levnější než standardní domy, ale vícenáklady na jejich stavbu jsou nižší než u ještě >>zelenějších<< domů nízkoenergetických nebo pasivních.

Jak ulovit Sekyru

>>Kromě nás působí na tuzemském, zhruba stodvacetimilionovém trhu dalších šest společností s podobným zaměřením. Naší výhodou je, že dokážeme investorům udělat nejrychleji posudky, které potřebují na připojení zdroje do sítě. A hlavně umíme posoudit návrh budovy nebo urbanistickou studii formou dynamické simulace fyzikálního chování,<< říká Beranovský.

Tuto výpočetní metodu začal Ekowatt využívat údajně jako vůbec první firma v Česku. Oproti běžným energetickým výpočtům vezme dynamická simulace v úvahu například to, jak na části budovy dopadá slunce v konkrétní den v roce nebo odkud fouká vítr. Díky ní je možné nastavit v každé části domu optimální teplotu a budovu úsporně zásobovat teplem i chladem.

Před pár lety firma zaznamenala rodící se zájem o energeticky úsporná řešení u velkých developerů. Zaměřila proto tím směrem marketingovou strategii.

V současné době se služby pro developerské společnosti výrazně podílejí na obratu firmy. Mezi klienty Ekowattu patří například Skanska, JRD nebo Sekyra Group se zmíněným obřím projektem revitalizace Rohanského ostrova.

Změny, které Ekowatt v původní koncepci Rohanského ostrova navrhl, například sníží energetickou náročnost na vytápění administrativních budov o 24 procent. Také chlazení kanceláří by mělo spotřebovat až o čtvrtinu méně energie.

Přestože developerské společnosti začínají zvolna měnit přístup k energeticky šetrným stavbám, nedůvěra je namístě. >>Někdy se jedná spíše o snahu natřít firmu nazeleno a produkt lépe prodat. Deklarované úspory nemusejí být v reálu takové, jak společnost tvrdí. Je třeba dát si pozor hlavně na údajné "nízkoenergetické" domy, které leckdy nesplňují jasně dané parametry nízkoenergetické stavby,<< vysvětluje Jiří Cihlář z konkurenční energetické agentury DEA.

Více než pět minut slávy

Důležitou částí práce Ekowattu jsou studie proveditelnosti, energetické audity a zprávy due diligence. Ty si nechávají zpracovat banky, než poskytnou investorům úvěr.

Naopak dotační program Zelená úsporám neprospěl konzultačnímu byznysu tolik, jak se předpokládalo. >>Pro nás je zajímavé především zateplovaní panelových domů. Těch zakázek ale není tolik, kolik jsme doufali. Zelená úsporám tak představuje asi deset procent obratu,<< říká ředitel Beranovský.

O budoucnost se nicméně v Ekowattu nebojí. >>Tlak na úsporné stavění poroste a my cítíme příležitost. Proto jsme stáli u zrodu České rady pro šetrné budovy, která má dnes už asi šedesát členů. Sdružuje firmy, které chtějí být v čele, až ta vlna přijde,<< prohlašuje ekonomický ředitel Macholda.

AUTOR: Kristýna Balajová

Ekowatt
- Vznikl v roce 1990 jako nevládní nezisková organizace. Později se přeměnil na firmu.
- Jedná se o přední českou poradenskou společnost v oblasti energetiky, ekonomiky a životního prostředí.
- Dnes pro Ekowatt pracuje 25 lidí, v roce 2005 to bylo dvanáct.
- V období let 2005 až 2009 vzrostl obrat společnosti více než trojnásobně. V roce 2009 dosáhl 18,9 milionu korun.
- Firma začala generovat zisk v posledních dvou >>krizových<< letech.

Recept na krizi podle firmy Ekowatt
1. Nabídnout něco navíc. Firma dokáže díky speciální výpočetní metodě vytvořit preciznější plán energetických úspor než konkurenti.
2. Být nejrychlejší. Ekowatt zákazníkovi vyhoví v extrémně krátkém termínu.
3. Vycítit příležitost. Firma včas rozpoznala potenciál, který dřímá ve velkých developerských společnostech.
4. Zůstat flexibilní. Je důležité přizpůsobit se poptávce a umět ji aktivně vytvářet.
5.Hovořit jazykem klienta. Výstupy musejí být pro zákazníky srozumitelné a užitečné, i když se jedná o složitou problematiku.

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů